Word abonnee

Uit helden

De gele trui van Ab Geldermans

door: Kelly van Tilborg
7 juli 2015

Zeventien Nederlanders droegen in de Tour de France ooit het tricot waar elke wielrenner van droomt: de gele trui. Van hen zijn er nog dertien in leven en poseerden er twaalf voor onze camera. Vandaag: Ab Geldermans. 

17 MAART 1935, 2 DAGEN IN HET GEEL

“Na afloop van de zesde etappe van de Tour de France in 1962 stond ik met de gele trui om mijn schouders. Het was de etappe van Dinard naar Brest. Ik probeerde steeds mee te komen in de ontsnappingen en op een gegeven moment lukte dat. Onze voorsprong liep op naar bijna vijf minuten. Ik moest ondertussen één renner in de gaten houden: Jos Hoevenaars. Het lukte me om hem voor te blijven en daardoor pakte ik het geelen die heb ik uiteindelijk twee dagen gedragen.

Tekst gaat verder onder de foto

Ik weet het allemaal nog als de dag van gisteren, zo bijzonder. Ik heb niet voor niks Le Maillot Jaune op mijn huis staan. Om die gele trui te bemachtigen moet je ook een dosis geluk hebben en in een goede ploeg zitten. In 1962 klopte dat allemaal voor mij. Die gele trui is zeker een hoogtepunt, maar het jaar 1960 was ook fantastisch. Ik won de Ronde van Duitsland en Luik-Bastenaken-Luik, een van de mooiste klassiekers die er zijn. Maar ik zou de gele trui er nooit voor willen ruilen! 

Ik word nu niet heel vaak meer aangesproken op de gele trui, omdat niet iedereen weet wie ik ben. Dat blijkt als ik op de fiets zit. Als ik iemand voorbij fiets, is het voor mij een gewoonte om ‘hoi’ te zeggen, maar soms word ik zelf ingehaald en dan wordt er helemaal niks gezegd. Ik kan daar niet tegen en dan denk ik: weet je wel wie ik ben? Ik heb tijdens de Tour in een gele trui gereden, dat gaat jou waarschijnlijk niet lukken!”

Delen: