Word abonnee

Uit helden

De Wit: ‘Een olympische medaille in 2020 is realistischer’

door: Marlies van Cleeff
19 juli 2016

Hij is dé verrassende naam in de Nederlandse olympische judoploeg. Frank de Wit (20) gaat zelfs als jongste mannelijke judoka ooit naar de Olympische Spelen. Eerder spraken we met Frank over zijn stormachtige ontwikkeling en medaillekansen.

“Ik stap de mat op en heb maar een paar minuten om iemand op zijn rug te gooien. Als dat lukt, voel je je ook beter dan de ander. Geweldig. Een beetje dat oergevoel,” zegt judoka Frank de Wit, Europees en wereldkampioen junioren in de categorie tot 81 kilogram en inmiddels ook doorgebroken in het seniorencircuit.

“Tijdens toernooien weeg ik meestal 82 kilo. Een uurtje voor de weging ga ik in bad en dan ben ik zo van die extra kilo af. Het kan zijn dat mijn lichaam zich snel ontwikkelt en ik de komende jaren vijf kilo zwaarder word. Dan stroom ik door naar de klasse tot 90 kilo, misschien al na de Olympische Spelen in Rio. Het is een voordeel dat ik op dit moment in Nederland geen échte concurrentie heb in mijn gewichtsklasse, maar dat weerhoudt me er niet van om straks wellicht de overstap te maken.

Van Dex Elmont en Henk Grol leer ik veel, ik train ook vaak in het krachthonk met Henk. Acht jaar geleden zag ik nog op tv hoe hij een medaille won op de Spelen, nu sta ik met hem en Dex op toernooien, praten en kaarten we met elkaar. Ze helpen me en geven advies. Henk zegt eerder: ‘Frank, je moet meer gaan krachttrainen.’ Dex roept juist het tegenovergestelde: ‘Pas op met zoveel toernooien, straks raak je geblesseerd. Je lichaam moet nog lang mee.’

'Bij de junioren sta ik duidelijk eerste op de wereldranglijst'

Qua stijl lijk ik meer op Henk, ik moet het ook hebben van kracht, uithoudingsvermogen en heel hard werken. Dex is veel technischer, zoals Mark Huizinga ook was. Mark en Dennis van der Geest zijn natuurlijk ook voorbeelden. Ze volgen me en sturen soms berichtjes.

Bij de junioren sta ik duidelijk eerste op de wereldranglijst, bij de senioren begin ik net. Vorig jaar werd ik al wel derde op de Grand Prix in Zagreb en de Grand Slam in Parijs. Ik was de jongste medaillewinnaar, een groot moment voor me.

Dit jaar wil ik me kwalificeren voor Rio. Ik moet bij de beste 22 van de wereld zitten en dat doe ik nu. ‘Ik wil goud winnen,’ vind ik een stomme uitspraak. Het hangt van zoveel dingen af. Een olympische medaille winnen in 2020 is realistischer dan in Rio, maar het kan altijd!”

Delen: