Word abonnee

Wielrennen

Tom Dumoulin: ‘Ik kan lachen om grappen over luiers hoor’

Jasper Faber

Wielrennen

Tom Dumoulin: ‘Ik kan lachen om grappen over luiers hoor’

door: Jasper Boks & Jaap Stalenburg
14 november 2017
7 tot 12 minuten lezen

De Held van 2017 is zonder twijfel Tom Dumoulin. Hij won als eerste Nederlander de Giro, werd individueel en met de ploeg wereldkampioen tijdrijden én won de BinckBank Tour. Kortom, alles wat hij aanraakte veranderde in goud. We leggen hem citaten voor die betrekking hebben op hem en zijn succesvolle Sunweb-ploeg.

‘Eigenlijk moest deze Ronde van Italië een leerschool voor de klassementsrenner Dumoulin worden. Nu kunnen we zeggen dat hij cum laude geslaagd is.’ –  Erik Breukink.
“Ik had absoluut niet verwacht dat ik de Giro al kon winnen. In de Vuelta van 2015 deed ik mee om de eindzege, maar toen was ik niet gestart met de intentie om mee te doen om het klassement. De Giro zag ik als leerschool en ik verwachtte dat ik nog meer testen moest doorstaan voordat ik serieus kans op de eindzege in een grote ronde zou maken.”

Je zei voor aanvang van de Giro: ‘Het zou mooi zijn om in de top 10 te eindigen.’
“Dan was het voor mij ook geslaagd, dat meen ik nog steeds. In dat geval was ik niet cum laude geslaagd, maar dan was ik wél geslaagd voor mijn eerste serieuze test als ronderenner.”

Kun je je voorstellen dat mensen soms denken dat je voor jezelf een underdog-rol creëert?
“Nou… Ik heb een onrealistisch doel en een realistische verwach­ting.”

Leg eens uit.

“De realistische verwachting, dat is wat ik zelf verwacht. Ik verwachtte dat ik in de Giro rond de zevende plek zou eindigen. De buitenwereld gaat altijd uit van dat onrealistische doel. In mijn achterhoofd zitten die onrealistische doelen ook wel hoor, maar als ik die in de media ga spuien, komen ze als een boemerang terug.”

Zo’n onrealistisch doel stel je eigenlijk om jezelf op scherp te zetten?
“En om mezelf scherp te houden.”

‘Hij ging gewoon zijn ding doen, hij had beter geslapen dan ik. Dat ik dat nog mag meemaken man, ik ben 36 en dan met een goede vriend van je de Giro winnen.’ – Laurens ten Dam.
“Laurens heeft in Maastricht gewoond en gedurende mijn carrière trokken we steeds meer met elkaar op. Afgelopen seizoen werden we ook nog ploegmaten. Geweldig.”

Hij vertelde dat jij voor de afsluitende tijdrit in de Giro, toen je nog vierde stond in het klassement, heerlijk hebt geslapen. “
Ik was redelijk relaxed. ‘Goed’ is een groot woord, maar ik had oké geslapen. De spanning begon natuurlijk richting de tijdrit op te lopen, maar ik had vaker met dat bijltje gehakt.”

De druk op jouw schouders zal de komende jaren ook niet minder worden, gokken we.
“Daar ben ik me van bewust.”

Hoe belangrijk is Laurens ten Dam voor jou?
“Het is heel fijn dat als ik even in de knoop zit, en die momenten zijn er altijd in een grote ronde, ik even naar iemand toe kan stappen die ik echt vertrouw. Ik ga met iedereen goed om in de ploeg, maar niet met iedereen deel ik mijn diepste gevoelens. Dat doe ik wel met Laurens.”

Wat maakt Ten Dam zo speciaal?
“Hij brengt mij altijd heel erg terug op aarde. Laurens heeft in het stressvolle leven dat wij leiden door de jaren heen een relaxte weg kunnen vinden. Hij geniet ook nog heel erg van het wielrennen, en dat je kunt blijven genieten is succesfactor nummer één. Ik kan daar nog beter in worden, maar Laurens heeft mij op dat vlak al heel veel geleerd.”

Heb je tijd genomen om te genieten van de Giro-zege?
“Te weinig.”

En van de wereldtitel tijdrijden met de ploeg en individueel?
“Ook te weinig. Na mijn wereldtitel dacht ik meteen alweer aan de Ronde van Lombardije. En zo gaat het maar door. Dat is topsporters eigen natuurlijk, dat is ook wat me zover brengt…”

Maar tegelijkertijd is het een valkuil.
“Ja, als ik steeds maar met de toekomst bezig ben, ben ik niet bezig met gelukkig zijn in het heden. Dat is wel een lesje dat ik afgelopen seizoen heb geleerd. Ik heb sommige momenten te veel in de toekomst geleefd en de komende jaren wil ik dat anders doen.”

Ben je weleens bang dat je alleen nog maar gelukkig kunt zijn als je wint?
“Ja, en daarom ben ik zo blij dat Laurens in de buurt is, hij helpt me relativeren.”

Iedere topsporter zou een Laurens ten Dam om zich heen moeten hebben?
“Ja, dat kan ik iedereen aanraden.”

Je werkt er knetterhard voor, maar eigenlijk ben je ook wel een beetje een zondagskind. Alle doelen die je dit jaar had gesteld, heb je bereikt.
Lachend: “Ik ben geboren op de elfde van de elfde, ben een carnavals­ kind. Ja, ik ben voor het geluk geboren.”

‘Mooi om te horen dat hij ons eeuwig dankbaar is en mooi dat we zo samen hebben gewerkt.’ – Bauke Mollema na de een-na-laatste rit in de Giro.
“Ik kan het prima vinden met Bauke. Maar als het koers is, is het wel koers.”

Dan tellen vriendschappen niet.
“Nee.”

Jij klaagde eerder in de Giro dat je wat meer hulp van landgenoot en maatje Mollema had kunnen gebruiken.
“Jullie bedoelen de rit naar de Blockhaus zeker. Toen hadden we elkaar meer kunnen helpen, vond ik. Gelukkig hadden we op de een­-na-­laatste dag van de Giro dezelfde belangen, toen heeft hij me heel erg geholpen.”

De Spanjaarden weten elkaar in grote rondes vaak te vinden. Dat geldt ook voor Italianen. Moeten jullie de handen niet wat vaker ineenslaan om een Nederlands pact te creëren?
“Ik vind: als onze belangen een beetje hetzelfde zijn, moeten we niet nalaten elkaar te helpen.”

Hebben jullie het er weleens over gehad?
“We hebben geen afspraken gemaakt, maar ik neem aan dat Bauke en de andere Nederlandse renners het ook leuker vinden als ik de Giro win in plaats van Nairo Quintana.”

Tegelijkertijd kunnen zij misschien denken: straks gaat alle aandacht naar Dumoulin, terwijl wij graag zelf die aandacht ook willen.
“Als ik voor mezelf spreek: als ik een landgenoot een handje kan helpen, zou ik dat niet nalaten.”

‘Ik heb zeker de status van Froome nog niet en ik heb ook zeker zijn kwaliteiten bergop nog niet’

Helden Magazine 39

Het eerste gedeelte van het verhaal van Tom Dumoulin komt voort uit Helden Magazine 39 waar hij de cover siert. Dumoulin won de Giro en de wereldtitels tijdrijden met de ploeg en individueel. In het extra dikke nummer is er daarnaast volop aandacht voor onder meer de aankomende Winterspelen in Pyeongchang en een terugblik naar het sportjaar 2017.

Verder in de 39ste editie van Helden, Europees kampioen, beste voetbalster van Europa en de wereld Lieke Martens, wielrenster Anna van der Breggen over haar wens: de regenboogtrui, Richard Krajicek over uitvliegende kinderen, coachen en het ABN AMRO WTT, schaatser Sven Kramer, schaatsters Ireen Wüst en Irene Schouten, darter Raymond van Barneveld, voetbaltrainer Peter Bosz, de Nederlandse bobsleemannen, alpineskiër Maarten Meiners, shorttrackster Suzanne Schulting, oud-keeper Patrick Lodewijks, Henk Grol, Dione Housheer, Anish Giri en Wendy Rommedahl.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 39! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: