Lieke Martens (24) heeft een droomjaar. Ze maakte een transfer naar FC Barcelona, werd Europees kampioen met Oranje en verkozen tot beste speelster van Europa én de wereld. Een gesprek met onze Heldin van het Jaar over de Ramblas, Cristiano Ronaldo, privéjets en de koning.
Aan ’s werelds beste voetbalster uit het Limburgse dorpje Nieuw-Bergen wordt sinds de zomer getrokken. Tijdens het EK maakte Lieke Martens faam met haar weergaloze acties aan de linkerkant, op Twitter ontplofte het met gifjes als: Lieke Martens doing Cruijff-turns like it’s 1974. Ze dribbelde, kapte, draaide, en scoorde onder meer in de finale en werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Maar daarmee stopte het niet. Lieke werd gekozen als beste speelster van Europa, en ze mag zich ook de beste voetbalster van de wereld noemen. O ja, na het gewonnen EK maakte ze ook nog een droomtransfer: van het Zweedse Rosengård ging ze naar FC Barcelona.
Het leven van Lieke veranderde in 2017 voorgoed. Ze kan niet meer anoniem over straat en op social media ontvangt ze de ene na de andere lofzang. Haar zaakwaarnemer ontvangt fanmail en ontelbare commerciële en mediaverzoeken vanuit Nederland en Spanje. En dan komt Helden ook nog met een interviewverzoek. “Of ik inmiddels doodop ben?” herhaalt Lieke lachend de vraag. “Nou, soms wel. Ik geniet er enorm van, heb bereikt waar ik van droomde en krijg erkenning. Het liefst zeg ik overal ja tegen, maar dat gaat niet. Uiteindelijk wil ik een nóg betere voetbalster worden, daar draait het om.”
Tekst gaat verder onder de foto
EERSTE STAPJES in Camp Nou
“Mijn eerste keer in Camp Nou weet ik nog goed. Ik was uitgenodigd in een viplounge, samen met twee speelsters die het EK onder 19 hadden gewonnen. Geweldig om voor het eerst die sterren te zien spelen. Lionel Messi scoorde drie keer. Op 1 juli tekende ik mijn contract bij de club waar ik altijd fan van ben geweest. Ik heb bij veel clubs gespeeld, maar nog nooit bij een club met zo’n grote naam. Normaal wordt zo’n ondertekening groot aangepakt, maar het was een feestdag in Spanje, op de club en in het ziekenhuis waar ik de keuring moest doen, waren nauwelijks mensen.
De eerste keer dat ik op het trainingscomplex kwam, keek ik m’n ogen uit, zo groot en mooi. Soms trainen we op dezelfde tijd als de mannen en zie je horden fans staan bij alle drie de uitgangen, die alles doen om maar een glimp op te kunnen vangen van de spelers.
Met Jasper Cillessen heb ik geregeld contact. Toen ik mijn contract had getekend, was hij de eerste die zei: ‘Als je hulp nodig hebt, laat het me meteen weten.’ Heel aardig. Jasper heeft me ook meteen meegenomen naar hun deel van het complex. Sommige delen zien wij niet, die zijn alleen voor de mannen bedoeld. De mannen hebben ook een aparte parkeerplaats. Het is fijn dat er hier nog een Nederlander speelt met wie ik Nederlands kan praten, het Spaans is nog lastig. Ik probeer het snel op te pakken, in het veld moet ik kunnen communiceren met de andere meiden. Ik heb twee keer per week Spaanse les op de club.”
KONTJE BLAUWEN en erkenning
“Mensen uit ons dorp zeggen geregeld: ‘Ik zie je nog achter die bal aanrennen als klein meisje. Kijk wat je nu hebt bereikt.’ Mijn broers Sjoerd en Jelle kunnen dat beamen. Door hen ben ik gaan voetballen. Als wij de poort van onze tuin opendeden, stonden we op het veld van RKVV Montagnards. We speelden vaak tienen of kontje blauwen. Als ik af was, moest ik gaan staan en mocht iemand op m’n kont schieten. M’n broers beschermden me niet, hoor, toch hebben ze nooit heel hard op mijn kont geschoten.
Op die velden werkte ik aan m’n techniek. Ik bestudeerde trucs van Ronaldinho op YouTube, die probeerde ik vervolgens na te doen. Ik was altijd bezig met de bal. Het talent heb ik van mijn opa, zeggen ze. Ik heb hem nooit zien voetballen, hij is er helaas niet meer.
‘Messi was heel vriendelijk. Van tevoren gingen we nog even op de foto, daarna stapten we in de privéjet’
Helden Magazine 39
Het eerste gedeelte van het verhaal van Lieke Martens komt voort uit Helden Magazine 39 waar Tom Dumoulin de cover siert. Dumoulin won de Giro en de wereldtitels tijdrijden met de ploeg en individueel. In het extra dikke nummer is er daarnaast volop aandacht voor onder meer de aankomende Winterspelen in Pyeongchang en een terugblik naar het sportjaar 2017.
Verder in de 39ste editie van Helden wielrenster Anna van der Breggen over haar wens: de regenboogtrui, Richard Krajicek over uitvliegende kinderen, coachen en het ABN AMRO WTT, schaatser Sven Kramer, schaatsters Ireen Wüst en Irene Schouten, darter Raymond van Barneveld, Alpineskiër Maarten Meiners, voetbaltrainer Peter Bosz, de Nederlandse bobsleemannen, shorttrackster Suzanne Schulting, oud-keeper Patrick Lodewijks, Henk Grol, Dione Housheer, Anish Giri en Wendy Rommedahl.
Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.