Word abonnee

Voetbal

Peter Bosz: ‘Ooit wil ik bondscoach worden’

ANP

Voetbal

Peter Bosz: ‘Ooit wil ik bondscoach worden’

door: Frits Barend & Luuc Renema
14 november 2017
8 tot 13 minuten lezen

Hij greep met Ajax net naast de landstitel en de Europa League, maar verdiende wel dé Nederlandse transfer in voetballand. Peter Bosz verruilde Ajax voor Borussia Dortmund. Over die overstap was veel te doen. Helden ging langs in Dortmund voor een gesprek over De Breuk, Abdelhak Nouri en Oranje.

De spelers druppelen een voor een binnen. Keurig stellen Mario Götze, de man die Duitsland in 2014 de wereldtitel bezorgde, superspits Pierre-Emerick Aubameyang en Marcel Schmelzer zich voor. “Zo zijn ze hier. Iedereen doet normaal, terwijl deze club heel groot is. Als wij in Duitsland vliegen en ergens aankomen, staan bij het vliegveld duizenden mensen ons op te wachten. Als we naar het hotel gaan, kunnen we buiten niet wandelen. Echt onvoorstelbaar. Maar als je eenmaal op het trainingscomplex bent, heb je het niet in de gaten. Er komt hier normaal niemand,” zegt Peter Bosz, die afgelopen zomer na één seizoen Ajax koos voor Duitsland.

De enige Nederlandse trainer die in 2017 werkzaam is bij een Europese topclub heeft het normaal gesproken hermetisch gesloten trainingscomplex van Borussia Dortmund daags na een competitiewedstrijd voor Helden geopend.

Tekst gaat verder onder de foto

AUBAMEYANG

Je hebt bij Feyenoord en Ajax gewerkt. Is Dortmund het Feyenoord van Duitsland?
“Dat denk ik wel. Als je een vergelijking wilt maken, dan is Bayern München het Ajax van Duitsland en kun je Dortmund vergelijken met Feyenoord. Als je naar de clubcultuur van Feyenoord kijkt: dat is een club van doe maar gewoon. Veel van de fans werken hard in de haven. Hier werken de fans in het Ruhrgebied, in de vroegere kolenmijnen, dat zijn van oudsher ook de echte arbeiders.”
Voor de wedstrijd van gisteren kochten we in de fanshop een shirt. We stonden zeker twintig minuten in de rij voor een van de vele kassa’s.
“Ze hebben me verteld dat de grootte van clubs met name daaraan wordt afgemeten. Ik heb begrepen dat Bayern München jaarlijks 900.000 shirts verkoopt en dat Dortmund tweede is met 600.000. Ajax verkoopt jaarlijks 150.000 shirts. En volgens mij zit de nummer drie in Duitsland ook zo rond de 150.000.”
Uren voor een thuiswedstrijd loopt iedereen rond het stadion in de geel-zwarte clubkleuren. Kun je genieten van die geweldige ambiance?
“Nee, genieten als trainer is moeilijk. Ik ben altijd analytisch bezig. Voordat de wedstrijd begint, probeer ik te voorspellen wat er gaat gebeuren en dat geef ik m’n spelers mee. Tegelijkertijd probeer ik al te denken: als het niet volgens mijn analyse verloopt, wat ga ik dan doen?”
In Nederland leeft de discussie of we nog wel het zogenaamde 4-3-3- systeem kunnen spelen. Hoe sta jij daarin?
“Nederlanders zijn opgeleid met het 4-3-3-systeem, met op het middenveld de punt naar voren of naar achteren. Met het aanpassen van een systeem gaan ze hier in Duitsland makkelijker om dan in Nederland. De discussies over systemen vind ik zinloos. Ik geloof niet in systemen, maar in principes. Mensen roepen geregeld: ‘Je moet 4-3-3 spelen, want dan kun je aanvallend spelen.’ Maar met 5-3-2 kun je ook heel aanvallend spelen, hoor. Het is maar net volgens welke principes je het systeem uitvoert.”
Je zei in een interview: ‘Ik bepaal de tactiek, Pierre-Emerick Aubameyang de muziek.’
“Iedere club heeft een jongen die de muziek in de kleedkamer bepaalt. Hij is een heel bijzondere speler, binnen en buiten het veld. Hij ziet er ook heel extravagant uit en inderdaad, hij bepaalt de muziek.”
Klopt het dat we hem net zagen binnenrijden in een opvallende zilverblauwe sportauto?
“Dat hangt ervan af wat voor dag het is. Vandaag, zondag, heeft -ie de blauwe mee. Hij komt elke dag met een andere auto. Eens even kijken, morgen komt hij waarschijnlijk met de Lamborghini. En dinsdag komt hij met z’n Ferrari. En als het regent, komt-ie met de gouden Range Rover.”

Jij gelooft in doceren, in de geleidelijke opbouw van de conditie van spelers. Bij Ajax was er discussie of je in het begin wel hard genoeg trainde. Moesten ze in Dortmund, in het land van Laufpensum, wennen aan jouw opbouw?
“Ze hebben de eerste weken hier juist als heel zwaar ervaren. Ik overleg iedere dag met m’n medische staf. Ik ben een trainer die veel communiceert, dus ik leg mijn spelers uit wat we gaan doen, waarom we dat doen en waarom we dat nodig hebben. Het eerste wat ze hebben ervaren, is dat ik geen warming- up geef. We beginnen meteen met een positiespel of een pass- en trapvorm. Wij doen voor trainingen en wedstrijden ook geen rek- en strekoefeningen.

Allemaal onzin. Je kunt met armen zwaaien en knieheffen, maar daar word je niet beter van. Ik heb zelf een paar jaartjes gevoetbald en al die oefeningen als volstrekt nutteloos ervaren. Toen ik begon als trainer van de amateurs van AGOVV heb ik de warming-up meteen afgeschaft. De spelers hebben nooit blessures gehad. Kijk, je moet niet meteen als een idioot gaan schieten, dan gaat het mis. We beginnen met een klein positiespel, ze hoeven nooit een sprint van tien meter te trekken, het is maximaal twee meter. En langzaam maken we het positiespel groter.

Als ik lees dat Georginio Wijnaldum zegt dat hij nu pas weet wat het is om hard te trainen, denk ik dat het deels komt omdat er bij Liverpool op een andere manier met betere spelers wordt getraind dan hij gewend was. En dat wordt dan verward met hard trainen. Ik geloof namelijk niet dat ze daar harder trainen dan in Nederland. Het punt is alleen dat Wijnaldum in Nederland anderhalf uur trainde met, bij wijze van spreken, jongetjes van twaalf jaar en nu met sterke kerels. Ik heb dat ervaren toen ik ineens bij het Nederlands elftal mee mocht doen. Bij Feyenoord trainden we in mijn tijd echt heel hard. Toen ik werd geselecteerd voor Oranje, moest ik tijdens de training voor mijn doen op mijn tenen lopen. Dat hogere niveau maakte dat ik dezelfde training als veel intensiever heb ervaren.”

Benaderen mensen je anders sinds je trainer bent van topclubs?
“Ja, ik merk dat mensen nu anders tegen mij aankijken. Als ik op het vliegveld van Tel Aviv loop, word ik door iedereen herkend, dat heb ik in Duitsland en Nederland nu ook. Dan kom je vanzelf op een punt dat het je niet meer interesseert wat ze over je schrijven. Er wordt vaak negatief over me gepraat. In Nederland zijn ze wat dat betreft zuurder dan in het buitenland. Als ik hier straks naar buiten rijd, staan er supporters te wachten. ‘Herr Bosz, mag ik een foto nemen?’ Dan staat er twee meter verder nog een. Dan bedankt die man keurig en rijd ik naar de volgende. In Nederland is het: ‘Hé Petertje, foto! Wel lachen, hè. Chagrijn!’ Dat gebeurt echt.”
Hoe belangrijk is je eeuwige assistent Hendrie Krüzen voor je?
“Ik kan niet meer zonder hem. Ik ga ook niet zonder hem, dat voelt als Barend zonder Van Dorp. Ik heb Hendrie naar AGOVV gehaald, hij was destijds mijn nummer tien, heeft twee jaar bij mij gevoetbald. We zijn totaal verschillende persoonlijkheden. Dat is denk ik ook waarom we samen goed functioneren. Hij staat tussen de spelers en ik sta erboven, of ik het nou wil of niet. Want spelers zien mij toch als de chef-trainer die de beslissingen neemt.”

‘Wat mij stoorde was dat er is gesuggereerd dat ik op de bekende trein ben gesprongen. Dat is echt niet waar’

Helden Magazine 39

Het eerste gedeelte van het verhaal van Peter Bosz komt voort uit Helden Magazine 39 waar Tom Dumoulin de cover siert. Dumoulin won de Giro en de wereldtitels tijdrijden met de ploeg en individueel. In het extra dikke nummer is er daarnaast volop aandacht voor onder meer de aankomende Winterspelen in Pyeongchang en een terugblik naar het sportjaar 2017.

Verder in de 39ste editie van Helden, Europees kampioen, beste voetbalster van Europa en de wereld Lieke Martens, wielrenster Anna van der Breggen over haar wens: de regenboogtrui, Richard Krajicek over uitvliegende kinderen, coachen en het ABN AMRO WTT, schaatser Sven Kramer, schaatsters Ireen Wüst en Irene Schouten, darter Raymond van Barneveld, alpineskiër Maarten Meiners, de Nederlandse bobsleemannen, shorttrackster Suzanne Schulting, oud-keeper Patrick Lodewijks, Henk Grol, Dione Housheer, Anish Giri en Wendy Rommedahl.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: