Word abonnee

Handbal

Papendalganger: Dione Housheer

Neeltje Kleijn

Handbal

Papendalganger: Dione Housheer

door: Marlies van Cleeff
14 november 2017
7 tot 12 minuten lezen

Veel Nederlandse sporters gebruiken Papendal als thuisbasis. Helden gaat langs bij de Papendalgangers. In deel 18: de pas achttienjarige handbalster Dione Housheer die hard op weg is naar de top. Want wat goed is, komt snel.

Ik ben trots…
“Dat ik in september werd opgeroepen voor het Nederlands team. Ik werd in die week achttien, en had nooit gedacht dat ik er op deze leeftijd al bij zou zitten. Afgelopen seizoen ben ik gekozen als Talent van het Jaar in de eredivisie door bondscoach Helle Thomson, die jureerde. En vorig jaar op het Open EK onder 18 wezen ze me aan als meest waardevolle speelster van het toernooi. Ook werd ik in dat jaar benoemd tot beste speelster van Europa van de maanden juli en augustus. Op die verkiezingen ben ik ook heel trots.
Het is snel gegaan met mij. Op mijn vijfde begon ik met handballen. Door mijn moeder, zij handbalde ook. Na een aantal jaren sloot ik me aan bij een handbalschool in Arnhem, iedere zaterdag trainden we. De overstap naar een club daar was snel gemaakt. Ik heb alle nationale jeugdteams doorlopen. En toen ik bij onder 16 terecht- kwam, werd ik gevraagd voor de HandbalAcademie op Papendal.
Vanaf het moment dat ik op Papendal ging wonen, maakte ik grote stappen. Ik ben leergierig, neem dingen snel in me op. Iedere dag, van maandag tot en met vrijdag, trainen we twee keer met 25 meiden. Daar horen ook kracht- en conditietrainingen bij. Robert Nijdam is onze trainer op Papendal, hij was vroeger ook een goede handballer. Heel fijn om mee te werken. Ik ben bezig met mijn derde jaar op de academie, na dit seizoen mag ik nog een jaar hier zitten.
Omdat ik hier intern zit, hoef ik alleen op vrijdagavond naar mijn club VOC Amsterdam om mee te trainen. Op zaterdag spelen we een wedstrijd, en op zondag ben ik thuis bij mijn familie in Ulft. Op zondagavond moet ik weer terug naar Papendal. Een pittig schema, maar ik heb het ervoor over.”

Ik twijfel aan…
“Mijn carrièreplanning. Ik ben nog jong en toch wil ik binnen nu en twee jaar naar een topclub in het buitenland met een sterkere competitie, omdat ik anders uitgeleerd raak. Ik moet ook uitgedaagd blijven. Afgelopen seizoen zijn we landskampioen geworden met mijn club VOC Amsterdam. Ieder jaar stel ik nieuwe doelen, en dit jaar wil ik meer een dragende en bepalende speelster worden. Ik ben dan wel verkozen tot Talent van het Jaar, ik wil ook graag Speelster van het Jaar worden.
Zodra ik het maximale heb bereikt in Nederland, wil en moet ik verder. Maar het is lastig te bepalen wanneer je daar klaar voor bent. Handbal staat dan wel op de eerste plaats, ik ben ook net begonnen aan mijn studie sportkunde. Ik kan sowieso niet voor de rest van mijn leven handballen. De keuze is dus lastig. Blijf ik nog in Nederland, vooral voor mijn studie, of ga ik naar het buitenland voor het handbal?
Ik ben al door managers uit Duitsland, Denemarken en Frankrijk benaderd. Zij willen voor me uitzoeken bij welke club in het buitenland ik zou kunnen spelen. Ook willen ze nu al gesprekken met me plannen voor volgend jaar.
Ik moet nu dingen op een rijtje gaan zetten. Gelukkig helpt Robert Nijdam mij daar erg bij, en mijn trainer Ricardo Clarijs van mijn club VOC. Ik neig naar een club in Denemarken. En uiteindelijk zou ik graag bij een club in Hongarije spelen. In Hongarije leeft handbal enorm. Het hele stadion zit vol met schreeuwende supporters. Echt een andere wereld dan Nederland.”

Delen: