Wout van Aert (28) won al negen etappes in de Tour en veroverde vorig jaar met overmacht de groene trui. Daarnaast was hij superknecht van Tour-winnaar Jonas Vingegaard. Wat kunnen we dit jaar verwachten van de Belgische alleskunner? We legden hem uitspraken voor van kenners en rivalen.
‘Als Wout de kans kreeg om voor de groene trui te gaan, dan werd hij nog belangrijker in onze strijd om het geel. We hadden de strategie vooraf helemaal uitgewerkt. Wout moest zo snel mogelijk het groen en een grote voorsprong pakken, dan kon hij zich daarna volledig inzetten voor het team.’ Merijn Zeeman, sportief directeur Team Jumbo-Visma, in Helden over de Tour van 2022, waarin Van Aert de groene trui won en Jonas Vingegaard het geel en de bolletjestrui.
“De Tour van vorig jaar was ideaal voor mij, ik kon in de eerste week veel punten pakken voor het puntenklassement. Het was de eerste dagen heel lastig voor de pure sprinters. Dit jaar is de eerste week van de Tour ook heel zwaar, misschien wel te zwaar omdat er ook al serieuze bergritten zijn.
Zoals Merijn zei, was de Tour van 2022 perfect om in de laatste week niet meer te veel met de groene trui bezig te hoeven zijn, al klinkt dat misschien raar. Ik heb vorig jaar enorm genoten van die jacht op de groene en de gele trui. Die jacht op het geel heeft me soms ook wel beperkt in bepaalde etappes die ik ook had kunnen winnen.”
Is de groene trui weer een doel dit jaar?
“Het ligt allemaal iets anders dan vorig jaar. Toen was het op voorhand echt een doel van mij om het groen te winnen, daar hadden we een hele strategie voor uitgedacht. Voor mij is de groene trui iets dat ik heb afgevinkt. Dit jaar ga ik me in eerste instantie meer focussen op dagsucces in het eerste deel van de Tour.
Het ‘probleem’ van deze Tour is dat er in de laatste week nog drie keer gesprint zou kunnen worden, er zijn dus nog heel veel punten voor de groene trui te verdienen op het einde, in tegenstelling tot vorig jaar. Ik denk dat ik dezelfde vorm heb als vorig jaar en dat ik goede resultaten aan het begin van de Tour neer kan zetten waardoor ik er ook meteen weer goed voor zal staan in het puntenklassement.
Als de kans zich aan het einde van de Tour voordoet om opnieuw voor het groen te gaan, zal ik die natuurlijk zeker niet laten liggen, maar het is minder een doel dan vorig jaar.”
Vorig jaar kwam je erg vermoeid uit de Tour. Begin augustus, dus vlak na de Tour, is het WK in Glasgow. Is dat ook een reden dat je minder gefocust bent op het groen?
“Vorig jaar was ik een beetje over het randje gegaan in de laatste week. Dat had niet zozeer te maken met de groene trui, maar wel met het werk dat ik heb verzet voor de gele trui van Jonas Vingegaard.
Dit jaar is het zeker een doel om met goede benen te eindigen in Parijs en die mee te nemen naar het WK, die slechts twee weken na het einde van de Tour is en waar ik zowel de wegwedstrijd als de tijdrit wil rijden.”
Over de tijdrit gesproken. In deze Tour zit er maar één en die is ook nog bergop. Wat vind jij daarvan als tijdritspecialist? Zou er volgens jou een minimum aantal tijdritkilometers opgenomen moeten worden in een grote ronde?
“Dat is een goed voorstel, ja. Ik vind ook dat de ploegentijdrit te vaak vergeten wordt. Lastig dat er zoveel willekeur is. In de Giro van dit jaar had je drie tijdritten: een korte, lange en eentje bergop.
In de Tour is er dit jaar maar één en ook nog met twee heel lastige beklimmingen erin. Een pure tijdrijder heeft dit jaar helemaal niets in de Tour te zoeken. Ik zou er zeker voorstander van zijn als er een meer eenduidige lijn komt.”
‘Vanuit de visie van zijn ploeg is hij in zijn rol van vorig jaar de ideale man. In de Tour-geschidenis is het niet vaak voorgekomen dat iemand zo nadrukkelijk een aandeel in de Tour-zege van een ploegmaat had.’ De eerste etappe in de Tour van dit jaar lijkt op jullie lijf José De Cauwer in Helden.
“Ik vind dat een mooi compliment. We hebben vorig jaar een waanzinnige prestatie geleverd als ploeg. Ik denk nog steeds met zoveel plezier terug aan die Tour. Geel, groen, de bolletjestrui en tal van ritten winnen, dat valt niet te evenaren. We hadden bijna elke dag de koers onder controle.”
Verwacht jij een sterkere Tadej Pogacar dit jaar? Zijn ploeg heeft zich versterkt, maar hij heeft natuurlijk ook een polsbreuk opgelopen in Luik-Bastenaken-Luik.
“Als zijn pols in orde is, wordt het een grote uitdaging voor ons om Pogacar te verslaan. Ik hoop zeker niet dat hij nog beter wordt, want hij maakt het ons nu al verschrikkelijk moeilijk.”
Helden Magazine editie 67
Het eerste gedeelte van het verhaal van Wout van Aert komt voort uit Helden Magazine nummer 67, het Sportzomerboek, waar Mathieu van der Poel de cover siert samen met Sifan Hassan, Quilindschy Hartman, Lieke Martens & Jackie Groenen.
De 67ste editie van Helden is een dubbeldik Sportzomerboek, waarin er volop aandacht is voor de Tour de France voor mannen en vrouwen, het WK voetbal, en het landskampioenschap van Feyenoord.
Verder in Helden 67 uitgebreide interviews met: alleskunner Sifan Hassan in aanloop naar de WK atletiek, baanwielrenner Roy van den Berg, hockeysters Sanne Koolen en Pien Sanders, zwemster Marrit Steenbergen is sterker dan ooit, wielrenster Demi Vollering, Kiran Badloe over de metamorfose van windsurfer naar foiler, Botic van de Zandschulp op weg naar de absolute tennistop, coureur en analist Giedo van der Garde over Nyck de Vries en Jos en Max Verstappen, en nog veel meer inspirerende verhalen. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 67!
Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.