Word abonnee

Hockey

Het familieportret van hockeyer Seve van Ass

Roel Determeijer

Hockey

Het familieportret van hockeyer Seve van Ass

door: Thomas Olsthoorn
24 juli 2017
15 tot 20 minuten lezen

Bij de familie Van Ass draait alles om hockey. Helemaal in de afgelopen jaren toen international Seve (25) zijn vader Paul als bondscoach had. Tegenwoordig zijn ze niet langer coach en speler, maar gewoon vader en zoon. In aanloop naar de Rabo EuroHockey Championships, van 18 tot 27 augustus in Amsterdam, zochten we het gezin op.

Seve van Ass speelt al jaren in de hoofdklasse en het Nederlands hockeyteam. Toch komt het nog geregeld voor dat rond een wedstrijd de speaker zijn naam verkeerd uitspreekt. Het is dan ook een bijzondere naam en die heeft hij aan zijn vader te danken. Op het terras van het ouderlijk huis in Bergschenhoek vertelt Paul van Ass geanimeerd de anekdote die inmiddels ruim 25 jaar oud is. Seve, zijn vier jaar oudere broer David en moeder Danique luisteren aandachtig mee. Het gezin is op deze aangename zomeravond helaas niet compleet. Dochter Berbel, die anderhalf jaar ouder is dan Seve, woont in Bangkok en wordt erg gemist.

Paul: “Toen Danique in verwachting was, dachten we dat ons derde kind net zo donker zou worden als David en Berbel. In die tijd keek ik veel golf en tennis. Het waren de topjaren van Severiano Ballesteros en Boris Becker. Daarop zei ik tegen Danique: ‘Als het een jongen wordt, dan moet hij Seve heten, met Boris als tweede naam. Dan heeft hij het talent van Ballesteros en het doorzettingsvermogen van Becker.’ Maar toen Seve werd geboren, bleek hij een blanke baby en later ook een blond kind te zijn. Maar zo is hij dus aan zijn naam gekomen.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: