Word abonnee

Tennis

Andre Agassi: ‘Ik voelde me een buitenaards wezen’

ANP, Getty

Tennis

Andre Agassi: ‘Ik voelde me een buitenaards wezen’

door: Jasper Boks
26 mei 2020
6 tot 11 minuten lezen

Weinig tennissers zo kleurrijk als Andre Agassi (50). Dertig jaar geleden stond de Vegas Kid op Roland Garros voor het eerst in een (verloren) grandslamfinale. Hij droeg in 1990 echter een geheim met zich mee de baan op, Agassi speelde met een toupet. En die viel vlak voor de finale uit elkaar.

Eindelijk gaat hij zijn eerste grandslamtitel pakken, is de verwachting. Andre Agassi is nog maar twintig, maar maakte al op zijn zestiende zijn profdebuut. Twee jaar later stond hij in de halve finale op Roland Garros en de US Open en was hij opgeklommen naar de derde plek op de wereldranglijst. En dan te bedenken dat hij de Australian Open oversloeg omdat die wel heel vroeg in het seizoen viel. Aan Wimbledon deed hij ook niet mee, omdat hij de tradities, waaronder tennissen in het wit, daar belachelijk vond.

De in Las Vegas geboren Agassi heeft de tenniswereld flink opgeschud. Met zijn blonde lange manen, haarband, stoppelbaard en fel gekleurde tenniskleding is de door tennisgoeroe Nick Bollettieri klaargestoomde tennisser een opvallende verschijning. De Vegas Kid is een rebel, gedraagt zich als een verwend kind, vloekt en scheldt wat af op en rond de baan. De jeugd en veel vrouwen lopen desondanks met hem weg.

De sponsorcontracten stapelen zich op, maar heel veel plezier heeft hij niet in zijn sport. Het is hem van jongs af aan opgedrongen door zijn strenge vader, die ooit als bokser uitkwam voor Iran op de Olympische Spelen. Tennis is voor Agassi een middel om aandacht en snel veel geld te vergaren. Dat werd extra duidelijk toen hij ‘ja’ zei tegen de commercial van cameramerk Canon met als slogan ‘Image is everything’.

Agassi is het boegbeeld van een nieuwe generatie getalenteerde Amerikaanse tennissers. Hij moest even slikken toen niet hij, maar Michael Chang in 1989 de eerste was van zijn generatie die een grandslamtitel won. Ook Jim Courier en Pete Sampras rukken op. De fans van Agassi worden langzaamaan ongeduldig, zijn criticasters beginnen zich te roeren, slaan hem om de oren met de slogan uit de Canon-commercial en roepen dat hij niet voor zijn sport leeft. Afgaande op zijn voedingspatroon – Agassi is junkfoodverslaafd – hebben ze zeker een punt.

‘Mijn uiterlijk en gedrag aan het begin van mijn carrière waren een vlucht. Diep vanbinnen zat een bang en onzeker jongetje’

In 1990 is hij hard op weg iedereen de mond te snoeren. Hij won in San Francisco zijn negende ATP-titel, stond in de finale in Indian Wells en boekte zijn grootste overwinning door het Masters-toernooi van Key Biscayne te winnen. Op Roland Garros heeft hij in de vierde ronde Jim Courier, zijn maatje op de tennisacademie van Bollettieri, verslagen. In de kwartfinale ging Chang, de winnaar van een jaar eerder, eraan en in de halve finale klopte hij Jonas Svensson. In de finale wacht de als vierde geplaatste Andrés Gómez. De man uit Ecuador is al dertig en Agassi, die als derde is geplaatst, versloeg hem een paar weken eerder nog in Miami. Het moet wel gek lopen wil Agassi niet zijn eerste grandslamtitel pakken en een gooi doen naar de eerste plaats op de wereldranglijst.

Andre Agassi
Andre Agassi met zijn ex Brooke Shields, met wie hij van 1997 tot 1999 getrouwd was.

Maar de avond voor de finale in Parijs slaat het noodlot toe. Onder de douche valt het toupet om te verhullen dat zijn haar op zijn twintigste al dunner wordt, plotseling uit elkaar. ‘Ik heb waarschijnlijk een verkeerde conditioner gebruikt,’ vertelt hij in zijn biografie Open uit 2009, waarin hij voor het eerst verklapt dat hij jarenlang een ‘geheim’ met zich meenam de baan op. In paniek laat hij zijn broer naar zijn hotelkamer komen. Philip heeft wel een idee, gaat Parijs in op zoek naar haarspelden, maar kan ze nergens vinden. In de foyer van het hotel komt hij oud-tennisster Chris Evert tegen. Ook zij heeft geen haarspeldjes. Uiteindelijk treft Philip een vriendin van zus Rita, die hen uit de brand helpt.

Helden Magazine 52

Het eerste gedeelte van het verhaal van Andre Agassi komt voort uit Helden Magazine nummer 52.  In de 52ste editie van Helden schittert Louis van Gaal de cover. Met hem blikken we terug op zijn indrukwekkende carrière. Ook tal van mensen die met de trainer hebben gewerkt komen aan het woord.

Harrie Lavreysen, Alexander Brouwer, Niek Kimmann, Kim Polling, Kira Toussaint, Frédérique Matla, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Ferry Weertman en Marit Bouwmeester zouden afgelopen zomer schitteren op de Olympische Spelen in het land van de rijzende zon. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Helden fotografeerde de sporters bij wie alles al een tijd draait om Tokio op een bijzondere wijze in ‘Tokiogangers’

In deze editie gaan wij ook terug in de tijd. Pieter van den Hoogenband won twintig jaar geleden olympisch goud op de 100 en 200 meter vrije slag. Joop Zoetemelk won veertig jaar terug als laatste Nederlander de Tour de France. Daarnaast was John Heitinga met Oranje tien jaar terug dicht bij de wereldtitel en won Rinus Israel vijftig jaar geleden de Europa Cup I met Feyenoord.

Het was dertig jaar geleden dat Mike Tyson zijn wereldtitels en zijn status van onoverwinnelijkheid verloor. Ook blikken onder meer uitblinkers Dennis Bergkamp, Frank de Boer en Patrick Kluivert terug op de behekste wedstrijd uit 2000: Nederland – Italië.

Verder in de 52ste editie van Helden spreken we sportief directeur van Jumbo-Visma, Merijn Zeeman. Staat Jackie Groenen oog in oog met ‘Het Melkmeisje’ van Vermeer. Kiran Badloe won de strijd met vriend, trainingsmaat én concurrent Dorian van Rijsselberghe. Een exclusief gesprek met Chris Froome over onder meer zijn horrorcrash. Lees hoe overleven voor Johan van der Velde gesneden koek is. En verteld Elsemieke Havenga hoe ze tweemaal olympisch goud had kunnen hebben.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 52! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief. Volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: