Word abonnee

Hockey

Elsemieke Havenga: ‘Ja, ik had tweemaal olympisch goud kunnen hebben’

Manon van der Zwaal

Hockey

Elsemieke Havenga: ‘Ja, ik had tweemaal olympisch goud kunnen hebben’

door: Rob Willemse
26 mei 2020
4 tot 9 minuten lezen

Het bleef de eerste maanden van 1980 lang spannend of Nederland naar de Olympische Spelen zou gaan. De Nederlandse politiek en sportbestuurders discussieerden volop of deelname in Moskou vanwege de Russische inval in Afghanistan gewenst was; zeker nadat de Amerikaanse president Jimmy Carter tot een internationale boycot had opgeroepen. Na maanden van discussie en een stemming op 19 mei 1980 besloot het NOC dat bonden zelf over deelname mochten beslissen. Uiteindelijk gingen 75 Nederlandse sporters naar Moskou. De hockeyteams bleven thuis. Daardoor liepen Elsemieke Havenga – toen nog Hillen – en haar teamgenotes een vrijwel zekere (gouden) medaille mis. De Nederlandse hockeysters waren immers regerend wereldkampioen.

‘Ja, ik had twee maal olympisch goud kunnen hebben’

Veertig jaar later herkent Elsemieke de spanning over wel of niet meedoen aan de Spelen die de huidige generatie topsporters vanwege de coronacrisis ook gevoeld hebben. “In 1980 werd pas twee maanden voor de Spelen duidelijk dat we niet zouden gaan; in ons geval geen uitstel, maar afstel. Heel lang zijn we er van uitgegaan dat we wel zouden gaan. De politiek was tegen deelname, maar liet het aan het NOC over dat de beslissing naar de sportbonden doorschoof. Vervolgens heeft de hockeybond een bijeenkomst georganiseerd met het vrouwen- en het mannenteam. Ik herinner me een ongezellig hotelzaaltje met tl-licht in, ik meen, Den Haag; dat al bijna als Moskou voelde en waarbij NOC- voorzitter Idenburg en hockeybond-voorzitter Sijmons ook aanwezig waren. Daar is in onderling overleg besloten dat we niet zouden gaan.

Dat was van spelerskant geen politiek principiële beslissing. Zowel de mannen als de vrouwen vonden dat de hockeytoernooien zwaar gedevalueerd waren door de boycot van de andere toplanden. Alle Amerikaanse, Canadese en toen nog West-Duitse sporters zouden thuisblijven, net als de Britse hockeyploegen. De Olympische Spelen zijn het hoogst haalbare en daarop speel je dus tegen de wereldtop. Wat heeft, als die in z’n geheel ontbreekt, een titel of medaille voor waarde? Zo stond iedereen er in.

Helden Magazine 52

Het eerste gedeelte van het verhaal van Elsemieke Havenga komt voort uit Helden Magazine nummer 52.  In de 52ste editie van Helden schittert Louis van Gaal de cover. Met hem blikken we terug op zijn indrukwekkende carrière. Ook tal van mensen die met de trainer hebben gewerkt komen aan het woord.

Harrie Lavreysen, Alexander Brouwer, Niek Kimmann, Kim Polling, Kira Toussaint, Frédérique Matla, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Ferry Weertman en Marit Bouwmeester zouden afgelopen zomer schitteren op de Olympische Spelen in het land van de rijzende zon. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Helden fotografeerde de sporters bij wie alles al een tijd draait om Tokio op een bijzondere wijze in ‘Tokiogangers’

In deze editie gaan wij ook terug in de tijd. Pieter van den Hoogenband won twintig jaar geleden olympisch goud op de 100 en 200 meter vrije slag en Joop Zoetemelk won veertig jaar terug als laatste Nederlander de Tour de France. Daarnaast was John Heitinga met Oranje tien jaar terug dicht bij de wereldtitel en won Rinus Israel vijftig jaar geleden de Europa Cup I met Feyenoord.

Het was ook dertig jaar geleden dat Mike Tyson zijn wereldtitels en zijn status van onoverwinnelijkheid verloor, bereikte Andre Agassi voor het eerst een grandslamfinale én blikken onder meer uitblinkers Dennis Bergkamp, Frank de Boer en Patrick Kluivert terug op de behekste wedstrijd uit 2000: Nederland – Italië.

Verder in de 52ste editie van Helden spreken we sportief directeur van Jumbo-Visma, Merijn Zeeman. Staat Jackie Groenen oog in oog met ‘Het Melkmeisje’ van Vermeer. Kiran Badloe won de strijd met vriend, trainingsmaat én concurrent Dorian van Rijsselberghe. Een exclusief gesprek met Chris Froome over onder meer zijn horrorcrash. Ook lees je hoe overleven voor Johan van der Velde gesneden koek is.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 52! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief.  Volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: