Word abonnee

Uit helden

Hollandse Nieuwe: Riechedly Bazoer

door: Marlies van Cleeff
3 maart 2016

Riechedly Bazoer (12 oktober 1996) is middenvelder van Ajax, international en misschien wel het grootste talent uit de eredivisie. In zijn weg naar de top kijkt hij naar Ronaldinho en droomt hij van Barcelona.

“Ik ben opgegroeid in een achterstandswijk in Utrecht. Na school voetbalde ik op een pleintje met mijn vrienden en broer Irchandly. Ik kreeg van mijn broer op mijn klote als ik een duel verloor. Dat gevoel van toen neem ik nog steeds mee naar de wedstrijden,” blikt Riechedly Bazoer terug.

“Mijn moeder en broer zijn de belangrijkste personen in mijn leven, zij zorgen ervoor dat ik met beide benen op de grond blijf. We hadden het vroeger niet breed en moesten elke dag op en neer naar Eindhoven. Mijn moeder zorgde ervoor dat er genoeg geld was, ook voor benzine. Ik heb een Fiat 500 voor haar gekocht om haar te bedanken, ha, een echte vrouwenauto. Ze moest huilen. Ik geef haar, mijn vader en twee zusjes ook elke maand geld. Ik woon nu op IJburg samen met mijn broer, maar de avond voor een wedstrijd slaap ik altijd thuis bij mijn moeder. Dat is misschien wel bijgeloof.

De haatreacties die ik kreeg na mijn overstap van PSV naar Ajax in november 2012 waren een dieptepunt, die hebben echt wat met me gedaan. Het raakte me ook dat ik door die tussentijdse transfer een halfjaar geen officiële wedstrijden mocht spelen, dus ook niet met Oranje onder 17.

'Toen de bondscoach me riep, kreeg ik kriebels'

Daarna ging het snel. Vorig jaar heb ik mijn debuut gemaakt voor het Nederlands elftal tegen Wales, een moment dat me altijd bijblijft. Ik was vrij nuchter, maar toen de bondscoach me bij zich riep, kreeg ik kriebels.

Het is balen dat we het EK mislopen, ik lees overal dat Kenny Tete, Jairo Riedewald en ik de nieuwe generatie van Oranje zouden zijn. Ik wil mezelf die druk niet opleggen, maar het zou fantastisch zijn als wij het team in de toekomst naar het WK kunnen leiden.

'Ik hoop over twee of drie jaar bij Barcelona te spelen'

Over twee of drie jaar hoop ik naar mijn droomclub Barcelona te kunnen. Dat tiki-taka-voetbal past bij me. Ik keek altijd naar Ronaldinho, dat is mijn held. Hij had zoveel bravoure, liet iedereen genieten, maakte de mooiste acties en doelpunten. Ik scoor nog te weinig, werk daar hard aan. Ik moet nóg belangrijker voor het team worden.

Mijn ultieme droom is om over vijf jaar de kar te trekken bij Barcelona en mooie prijzen te winnen. Hopelijk kent iedereen me dan. En schitteren op het WK natuurlijk. Maar ik zou nooit de laatste penalty in de finale nemen, dat durf ik niet!”

Het verhaal van Riechedly kun je lezen in de Nieuwe Helden. Ook via Blendle, klik hier.

Delen: