Word abonnee

Wielrennen

Chantal van den Broek-Blaak: ‘Nog een jaar beuken, en dan is het over’

Ferry Damman

Wielrennen

Chantal van den Broek-Blaak: ‘Nog een jaar beuken, en dan is het over’

door: Marijn de Vries
23 maart 2021
6 tot 11 minuten lezen

Chantal van den Broek-Blaak is in bloedvorm. Ga maar na, ze won na de coronabreak de Ronde van Vlaanderen en begin maart Strade Bianche. De renster van SD Worx is pas 31, kan dus nog wel een paar jaar mee. Zou je denken. Maar de oud-wereldkampioene stopt over een jaar. Het is mooi geweest.

Tekst gaat verder onder de foto

Chantal van den Braak-Blaak

Het is het beeld waarmee je in slaap valt, de nacht voor de Strade Bianche. En het beeld waarmee je met kriebels in je buik opstaat. Wegpoefen van je concurrenten, op dat supersteile straatje in Siena, in misschien wel de mooiste koers ter wereld. Tussen de eeuwenoude hoge huizen door. Kin bijna op het stuur. Tandenknarsend. Spieren piepend en krakend. Want je fietst met stijgingspercentages richting de twintig procent zo’n beetje recht omhoog de hemel in. Een paar slingerbochtjes, en dan scherp naar rechts. Hobbelend over de steentjes naar beneden. Het plein op, het Piazza del Campo. Solo. Stel je toch eens voor… Elke renner droomt ervan.

Chantal van den Broek-Blaak flikte het, begin maart. Onverwacht. Maar ook weer niet. Als er iemand is die uit de schaduw van een kopvrouw winnen kan, dan is het Blaakie wel. Voorbereid tot in de puntjes, bereid zich op te offeren tot ze erbij neervalt. En als ze er niet bij neervalt, maar ineens in de positie om te kunnen winnen blijkt te rijden, moet je wel van heel goeden huize komen om haar te verslaan. Sterk in de sprint, sterk in de verschroeiende demarrage. “Winnen had ik niet in mijn hoofd. Dat zou eigenlijk aan Anna van der Breggen of Ashleigh Moolman zijn. Ik heb wel gepiekt naar deze koers, want ik wilde een heel goede finale rijden. Je weet natuurlijk wel hoe je deze wedstrijd winnen moet: wegrijden in de laatste vijfhonderd meter. Dat scenario heb je als renster al jaren voor ogen.

Maar tijdens de koers denk ik daar niet aan. Anders dan vroeger rij ik wedstrijden tegenwoordig stap voor stap. Meezitten in de voorste groep is het eerste doel. Als dat lukt, wil ik finale rijden. En pas als ik in de juiste ontsnapping zit, zoals deze keer met Elisa Longo Borghini, ga ik nadenken over hoe ik winnen kan. Ik had een superdag. Zo eentje waar je er maar een paar van hebt in je carrière. Ik denk dat Elisa wel voelde dat ik sterker was, want ze snauwde steeds tegen me dat ik mee moest rijden. Maar ik bleef in haar wiel, ik hoefde niet te rijden. Ploeggenoten Anna en Demi Vollering zaten achter me. Als we teruggepakt zouden worden, zouden zij in een zetel zitten om te winnen. Ja, en als je dan wint… Dit was absoluut een van de allermooisten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Chantal van den Braak-Blaak

En dat zegt wat, want ze heeft een flinke erelijst aan elkaar geregen. De Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Drenthe, Gent-Wevelgem, de Amstel Gold Race, de Omloop Het Nieuwsblad én de wereldtitel in het Noorse Bergen in 2017, om er maar een paar te noemen.

Vossenjacht

Dit is het verhaal van de carrière van Chantal van den Broek- Blaak. Nog een jaar, en dan is het klaar. Dan is ze 32, is het tijd voor de rest van het leven. Ze stopt op een ongebruikelijk moment: niet aan het einde van het seizoen, maar na het voorjaar van 2022. Waarom zou je alle koersen daarna nog rijden, als je ook gewoon na je favoriete wielerjaargetijde stoppen kan? Na welke wedstrijd ze het voor gezien houdt, weet ze nog niet. Ze ziet wel. Eerst dit seizoen maar eens. Dit seizoen, dat al zo ontzettend goed begonnen is.

‘Als het minder ging, was het wielrennen een marteling. Tot ik het helemaal niet leuk meer vond. Ik wilde ermee stoppen. Dat zit ook wel in mijn karakter: het is alles of niks’

32 jaar is jong om te stoppen. Maar Chantal rijdt al een half leven in het vrouwenprofpeloton rond. Op haar negentiende werd ze Europees kampioen en tweede op het NK op de weg, achter Marianne Vos. Een bliksemstart. Wat goed is komt snel, zeggen ze weleens. Maar wat gebeurt er daarna? Als na succes nog meer succes verwacht wordt? En vooral: als je dat ook van jezelf verwacht? Dan kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen. Dan kan het gat flink diep zijn. En kan een spandoek op het NK waarop staat gekalkt ‘Blaak gaat op Vossenjacht’ in plaats van leuk juist heel vervelend zijn.

Helden Magazine 56

Het eerste gedeelte van het verhaal van Chantal van den Broek-Blaak komt voort uit Helden Magazine 56, waar bondscoach van het Nederlands elftal: Frank de Boer zich uitspreekt over het WK in Qatar, Virgil van Dijk, de kansen van ‘zijn’ Oranje, Louis van Gaal, Guus Hiddink en zijn rol als vader van drie dochters.

In deze editie is er wederom aandacht voor turnterreur. Renske Endel, Suzanne Harmes, Verona van de Leur en Gabriëlla Wammes, de turnsters van de Sportploeg van het Jaar in 2001 en 2002, deden tien jaar geleden voor het eerst een boekje open over het gedrag van hun trainers Gerrit Beltman en Frank Louter. Na de bekentenis van geestelijke en lichamelijke mishandeling door Beltman afgelopen zomer is de bom gebarsten én delen de oud-turnsters nogmaals hun schokkende verhalen.

Ook in Helden Magazine 56 een uitgebreid interview met oud-voetbalster Anouk Hoogendijk over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en een loodzware bevalling. Noa Lang maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar Club Brugge. En met succes. We legden hem stellingen voor. Nadine Visser werd opnieuw Europees kampioen indoor op de 60 meter horden, wat maakt haar zo goed? Daarnaast was Tom Boonen jarenlang de koning van het voorjaar. We spraken hem over Tom Dumoulin, cocaïne, immense druk en de kick van autoracen.

Verder blikt Stanley Menzo terug op een roerig leven. Doet bokser Peter Müllenberg zijn verhaal en hoopt marathonloper Björn Koreman zicht te kwalificeren voor de Spelen. Judoka Roy Meyer deelt zijn levenslessen met Victoria Koblenko én Erben Wennemars is parkdirecteur tijdens De Droomzomer.  In ‘de dag dat alles misging’ blikt Rianne Schorel daarnaast terug op de Spelen van 2016 en staan we stil met Kika van Es in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: