Word abonnee

Voetbal

Kika van Es: Strijder van Oranje

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Kika van Es: Strijder van Oranje

door: Kelly van Tilborg
23 maart 2021
6 tot 11 minuten lezen

Kika van Es (29) maakte tien jaar geleden haar debuut voor Oranje en is uitgegroeid tot een van de vaste krachten van de OranjeLeeuwinnen. We nodigden haar uit in Het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij Officieren en andere schutters van wijk XVIII in Amsterdam onder leiding van kapitein Albert Bas en luitenant Lucas Conijn geschilderd door Govert Flinck.

Het is voor Kika van Es de eerste keer dat ze het Rijksmuseum bezoekt. En het is meteen een heel bijzondere ervaring, want tijdens het bezoek zit Nederland nog steeds in lockdown en dat betekent dat het museum officieel gesloten is. Bij hoge uitzondering mogen wij naar binnen. In de Nachtwachtzaal zijn we helemaal alleen en dat geeft ons de mogelijkheid om rustig, zonder tientallen mensen om ons heen, de Nachtwacht te bekijken. Schuin tegenover de Nachtwacht hangt het schilderij Officieren en andere schutters van wijk XVIII in Amsterdam onder leiding van kapitein Albert Bas en luitenant Lucas Conijn, geschilderd door Govert Flinck in 1645.

Flinck wordt gezien als een van de beroemdste leerlingen van Rembrandt. Op het groepsportret zien we de schutterij van kapitein Albert Bas en luitenant Lucas Conijn. De schutterij bestond uit burgers die als taak hadden de stad te verdedigen in tijden van nood, wanorde en oproer. Een andere belangrijke taak van de schutters was het lopen van de nachtwacht om de stad en stadspoorten te beschermen. Collectieve portretten zoals het schilderij van Flinck, ook wel schuttersstukken genoemd, werden gemaakt om de leden van verschillende schuttersgilden te herinneren aan hun rol als bewakers van vrede, veiligheid en eenheid.

Op het schilderij zien we schutters die vooropgingen in de strijd. Snap je de vergelijking tussen jou en de schutters?
“Ja, ik vind het wel bij mij passen. In het veld geef ik altijd honderd procent, maar ook daarbuiten. Ik heb de nodige tegenslagen gehad, heb te maken gehad met zware blessures, maar ben er altijd weer bovenop gekomen.”

Wat geeft jou houvast in die periodes?
“Dat er altijd wel weer een moment komt dat ik weer op het veld sta en tegen een bal kan trappen. Elke keer als ik geblesseerd raak, maak ik een plan voor mezelf. De conclusie van het plan is steeds hetzelfde: ik wil weer voetballen. Ik haal zoveel plezier uit het spelletje, voetbal is echt mijn leven. Die gedachte houd ik altijd in mijn achterhoofd. Die zorgt ervoor dat ik steeds weer die drive heb om er hard voor te werken en sterker terug te komen.”

‘Ik kan me normaal gesproken heel goed uiten en goed voor mezelf opkomen. Dat lukte in het Engels niet altijd. Ik heb ook wel een paar keer moeten huilen op trainingen’

Maar voordat je weer op het veld staat, heb je uren bij de fysio doorgebracht en geen bal aangeraakt. Dat gedeelte lijkt me enorm zwaar.
“Dat is het ook, vooral mentaal. Je ziet iedereen om je heen zichzelf ontwikkelen en zelf sta je voor je gevoel stil. Tijdens de revalidatie krijg je ook weer te maken met tegenslagen, dingen gaan in die periode vaak niet zoals je zou willen. Ook dan moet je jezelf blijven motiveren en doelen blijven stellen. Dat is misschien wel het zwaarste van alles.”

Tekst gaat verder onder de foto

Kika van Es

Als team hebben jullie ook gestreden voor het vrouwenbal in Nederland. Dankzij jullie staat het op de kaart. Hebben jullie het daar weleens over met elkaar?
“Af en toe, maar wij beseffen ook: zonder de generatie vóór ons, hadden wij weer nooit gestaan waar we nu staan. Voor corona hebben we een lunch gehad met oud-profs van het Nederlands vrouwenelftal en dat was zo inspirerend. Mensen kijken vaak alleen naar prestaties. Wij hebben het geluk gehad dat er in 2017 een EK was in Nederland. Dat we ook een podium kregen. Het was makkelijk om een wedstrijd te bezoeken en de wedstrijden werden ook uitgezonden op tv. Maar daar is zoveel meer aan vooraf gegaan. Een eerste EK en een eerste WK waaraan de Nederlandse voetbalvrouwen meededen. Dat hebben zij voor ons gedaan en dat is iets waar we heel dankbaar voor moeten zijn. Wat bij ons nu normaal is, daar konden zij niet eens van dromen.”

Helden Magazine 56

Het eerste gedeelte van het verhaal van Kika van Es komt voort uit Helden Magazine 56, waar bondscoach van het Nederlands elftal: Frank de Boer zich uitspreekt over het WK in Qatar, Virgil van Dijk, de kansen van ‘zijn’ Oranje, Louis van Gaal, Guus Hiddink en zijn rol als vader van drie dochters.

In deze editie is er wederom aandacht voor turnterreur. Renske Endel, Suzanne Harmes, Verona van de Leur en Gabriëlla Wammes, de turnsters van de Sportploeg van het Jaar in 2001 en 2002, deden tien jaar geleden voor het eerst een boekje open over het gedrag van hun trainers Gerrit Beltman en Frank Louter. Na de bekentenis van geestelijke en lichamelijke mishandeling door Beltman afgelopen zomer is de bom gebarsten én delen de oud-turnsters nogmaals hun schokkende verhalen.

Ook in Helden Magazine 56 een uitgebreid interview met oud-voetbalster Anouk Hoogendijk over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en een loodzware bevalling. Noa Lang maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar Club Brugge. En met succes. We legden hem stellingen voor. Nadine Visser werd opnieuw Europees kampioen indoor op de 60 meter horden, wat maakt haar zo goed? Daarnaast was Tom Boonen jarenlang de koning van het voorjaar. We spraken hem over Tom Dumoulin, cocaïne, immense druk en de kick van autoracen.

Verder blikt Stanley Menzo terug op een roerig leven. Is Chantal van den Broek-Blaak in grote vorm, maar heeft ze besloten volgend jaar te stoppen als wielrenster. Doet bokser Peter Müllenberg zijn verhaal en hoopt marathonloper Björn Koreman zicht te kwalificeren voor de Spelen. Judoka Roy Meyer deelt zijn levenslessen met Victoria Koblenko én Erben Wennemars is parkdirecteur tijdens De Droomzomer.  In ‘de dag dat alles misging’ blikt Rianne Schorel daarnaast terug op de Spelen van 2016.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: