Word abonnee

Voetbal

Rianne Schorel: ‘Ik zat in een tunnel en alles was zwart’

Manon van der Zwaal

Voetbal

Rianne Schorel: ‘Ik zat in een tunnel en alles was zwart’

door: Rob Willemse
23 maart 2021
4 tot 9 minuten lezen

Zo lang had ze ervan gedroomd: spelen in het Nederlands elftal, samen met tweelingzus Nanja. De uitnodiging kreeg ze op het moment dat Nanja’s voetbalcarrière door een blessure al beëindigd was. Die van Rianne Schorel zat net in het slop als gevolg van weer een hersenschudding. Het gat waarin ze viel, had niet dieper kunnen zijn. Kennis van dit soort blessures – en daarmee een adequate behandeling en begeleiding – ontbrak, met als gevolg zware depressies en het verlies van haar eigen identiteit. Nu blikt Rianne Schorel (37) terug op haar tien jaar lange strijd, gevolg van een ‘broken brain’ dat zich voor het eerst manifesteerde na een thuiswedstrijd van haar toenmalige club ADO tegen AZ, in februari 2008.

Tekst gaat verder onder de foto

Rianne Schorel

“Ineens voelde ik iets keihards tegen mijn hoofd komen; een schot op doel van teamgenootje Jill Wilmot. En Jill kon hard schieten. Ik lag buiten bewustzijn op de grond. Nadat ik weer was bijgekomen, heb ik gedaan wat iedere sporter in zo’n situatie doet: even met je hoofd schudden en doorspelen. Nadenken of dat verstandig is, doe je op die leeftijd niet. Je hebt ook geen idee wat een hersenschudding is en hoe je daarmee om moet gaan. En dat geldt eigenlijk voor iedereen, tot en met artsen aan toe, heb ik helaas gemerkt.

‘Sarina Wiegman, destijds coach van de ADO-vrouwen, vertelde me: ‘Vera Pauw heeft je geselecteerd voor Oranje.’ Ik heb enorm getwijfeld, maar wat moet je als je brein het niet doet?’

Het was alsof mijn hersenen daarna niet meer functioneerden. Heel eng. Enkel- of knieblessures zijn overzichtelijke kwetsuren met een duidelijk behandeling. Bij hersenen ligt dat anders, daarover is niks bekend. Ik begreep niet waarom ik zo’n raar hoofd had en waarom mijn ogen zoveel moeite met licht hadden. Heel vaak had ik een zonnebril op en vroeg ik me af: hoe ga ik ooit nog trainen of wedstrijden spelen? Na twee maanden dacht ik dat ik niet meer beter zou worden. Bij gebrek aan antwoorden ben ik toch maar weer gaan trainen. Lex Schoenmaker was assistent-trainer bij ADO en vroeg me na mijn terugkeer: ‘Rianne, wat is er aan de hand? Je hele motoriek is weg.’ Hij zag een compleet andere manier van lopen en bewegen bij me.”

Helden Magazine 56

Het eerste gedeelte van het verhaal van Rianne Schorel komt voort uit Helden Magazine 56, waar bondscoach van het Nederlands elftal: Frank de Boer zich uitspreekt over het WK in Qatar, Virgil van Dijk, de kansen van ‘zijn’ Oranje, Louis van Gaal, Guus Hiddink en zijn rol als vader van drie dochters.

In deze editie is er wederom aandacht voor turnterreur. Renske Endel, Suzanne Harmes, Verona van de Leur en Gabriëlla Wammes, de turnsters van de Sportploeg van het Jaar in 2001 en 2002, deden tien jaar geleden voor het eerst een boekje open over het gedrag van hun trainers Gerrit Beltman en Frank Louter. Na de bekentenis van geestelijke en lichamelijke mishandeling door Beltman afgelopen zomer is de bom gebarsten én delen de oud-turnsters nogmaals hun schokkende verhalen.

Ook in Helden Magazine 56 een uitgebreid interview met oud-voetbalster Anouk Hoogendijk over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en een loodzware bevalling. Noa Lang maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar Club Brugge. En met succes. We legden hem stellingen voor. Nadine Visser werd opnieuw Europees kampioen indoor op de 60 meter horden, wat maakt haar zo goed? Daarnaast was Tom Boonen jarenlang de koning van het voorjaar. We spraken hem over Tom Dumoulin, cocaïne, immense druk en de kick van autoracen.

Verder blikt Stanley Menzo terug op een roerig leven. Is Chantal van den Broek-Blaak in grote vorm, maar heeft ze besloten volgend jaar te stoppen als wielrenster. Doet bokser Peter Müllenberg zijn verhaal en hoopt marathonloper Björn Koreman zicht te kwalificeren voor de Spelen. Judoka Roy Meyer deelt zijn levenslessen met Victoria Koblenko én Erben Wennemars is parkdirecteur tijdens De Droomzomer. En staan we stil met Kika van Es in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: