Word abonnee

Uit helden

Huntelaar: ‘Effectiviteit boven schoonheid’

door: Barbara Barend
16 november 2014

Klaas-Jan Huntelaar staat garant voor doelpunten. Hij is de onbetwiste spits van Schalke 04. Maar bij het Nederlands elftal moet hij vaker dan hem lief is genoegen nemen met de reservebank. Het lijkt wel alsof Huntelaar zich altijd extra moet bewijzen.

Guus Hiddink gaf hem tegen Mexico een kans, wilde Huntelaar en Van Persie samen in de aanval posteren. Van Persie kon echter niet spelen. Tegen Letland besloot de bondscoach alsnog voor beide spitsen te kiezen en die beschaamden dat vertrouwen niet. Van Persie, topscorer aller tijden van het Nederlands elftal, maakte zijn 49ste doelpunt als international, Huntelaar scoorde in zijn 69ste interland voor de 37ste en 38ste maal in het shirt van het Nederlands elftal en staat nu derde op de lijst van Oranje-topscorers.

Helden Magazine ging onlangs bij Huntelaar langs en sprak uitgebreid met hem over het Nederlandse elftal.

Wat is het dat spitsen als Ruud van Nistelrooy en jij zich in Nederland en dus bij Oranje extra moeten bewijzen omdat jullie een echte afmaker en geen meevoetballende spits zouden zijn.

“Dat heb ik me ook weleens afgevraagd. Ik verkies bewust altijd effectiviteit boven schoonheid. Als je mooie dingen wilt doen, kan dat in je natuur gaan zitten. En dat leidt af. Ik ga niet met het idee op het doel af om iets moois te doen, maar om te scoren of een assist te geven als ik denk en zie dat een ander er beter voorstaat. Dat is eigenlijk mijn hele leven in een notendop.”

Waarom spelen Robin van Persie en jij nooit samen in de spits?

“Ik weet het niet. Ik heb het daar natuurlijk wel met de bondscoaches over gehad. Uiteraard wil ik altijd spelen. Wat moet ik daarop zeggen? Moet ik zeggen dat ik het als coach wel zou doen?”

Het hele interview met Klaas-Jan en Maddy Huntelaar is te lezen in Helden Magazine 24, die vanaf dinsdag in de winkels ligt en via de website te bestellen is. Het artikel is ook los te koop via Blendle.

Lees ook:
'Van Persie en ik zijn het allang weer vergeten'
'Robben en ik pakten elkaar bij de keel'

Delen: