Word abonnee

Uit helden

Zoet: ‘De bondscoach had in mijn optiek geen goede reden om me te wisselen’

door: Marlies van Cleeff
6 december 2016

Jeroen Zoet brak definitief door in 2016. De doelman werd dankzij een zenuwslopende ontknoping weer kampioen met PSV, won Europees respect na zijn optredens in de Champions League en stond in de basis bij Oranje. We legden hem acht stellingen voor. 

Tekst Marlies van Cleeff 

Bondscoach Danny Blind heeft me pijn gedaan door me te passeren tegen Wit-Rusland en Frankrijk
“In september speelde ik tegen Griekenland en Zweden, een maand later meldde ik me weer bij Oranje met het idee: ik ga weer spelen. Toen volgde de mededeling van Danny Blind en Frans Hoek dat ik niet zou spelen, dat was een klap. De bondscoach had in mijn optiek ook geen goede reden om me te wisselen, hij zag toen meer in Maarten Stekelenburg dan in mij. Het enige wat ik kon doen, was het een plek geven en keihard blijven trainen.”

“Mijn eerste prioriteit blijft PSV, als ik daar goed en steady speel, kunnen ze ook bij Oranje niet meer om me heen. De periode dat er een onomstreden eerste keeper was bij Oranje, zoals in de tijd van Edwin van der Sar, is er nu niet meer.

“Het blijft elke keer weer gaaf om me te melden bij het Nederlands elftal. Ook leuk om die jongens weer te zien. Bas Dost is een goeie maat van me geworden. Hij appte nog dat hij het balen vond dat ik er de laatste interlands tegen België en Luxemburg door een bovenbeenblessure niet bij kon zijn.

'De periode dat er een onomstreden eerste keeper was bij Oranje, zoals in de tijd van Edwin van der Sar, is er nu niet meer'

“Dat eindtoernooi wil ik nu graag ook een keer meemaken met Oranje. Wesley Sneijder heeft me weleens verteld hoe dat is, dat moet fantastisch zijn. Hoe dicht ik bij de definitieve selectie zat voor het WK 2014, weet ik niet. Ik heb heel hard en goed getraind in Hoenderloo destijds, maar liep toen op dat niveau nog wel een beetje op m'n tenen. Ik viel uiteindelijk af. Dat was een klapje, maar ik kon dat snel verwerken en ging op vakantie. Nu zie ik het als een heel mooie ervaring op weg naar het WK 2018. De kwalificatie móét lukken. Het gaat niet altijd om het beste voetbal, maar wel om winnen. Kijk naar Portugal dat Europees kampioen is geworden, ook niet met het beste spel.”

Het complete verhaal met Jeroen Zoet is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: