Word abonnee

Uit helden

Kelderman: ‘Het gaat bij mij niet zoals bij Gesink’

door: Jasper Boks
18 juni 2015

Hij wordt al jaren gezien als een grote ronderenner. Deze zomer maakt Wilco Kelderman zijn langverwachte debuut in de Ronde van Frankrijk. Helden legde hem elf vragen voor, gesteld door prominenten uit de wielerwereld.

‘De buitenwacht heeft doorgaans irreële verwachtingen en slaat dan een paar stappen over in het proces van een jonge, veelbelovende renner. Wat verwacht je zelf van de Tour? Dan heb ik het niet over een klassering, maar meer over wat deelname aan de Tour voor jouw ontwikkeling kan betekenen.’ Michael Boogerd, winnaar van twee Touretappes, vijfde in de Tour in 1998 en nu ploegleider van Team Roompot.

Wilco Kelderman: “De druk van de media, dat hele Tourcircus; dat heb ik nog niet meegemaakt, daar kan ik nog veel van leren. Hoe ga ik met die druk om? Elke dag wordt het hectisch, tijdens en rond de etappes. Daar kan ik me niet op voorbereiden, dat moet ik maar gewoon over me heen laten komen. Dan kan ik zien wat het met me doet en waar ik aan moet werken.”

'Elke dag wordt het hectisch, tijdens en rond de etappes'

“Mijn ontwikkeling gaat wat geleidelijker dan die van Aru, Quintana en Kwiatkowski. Het gaat bij mij ook niet zoals bij Robert Gesink. Hij stond er meteen al in de Tour. Bij mij gaat het meer stapje voor stapje. Als ik dit jaar de Tour niet goed rijd, zullen ze al snel zeggen dat die Kelderman een beetje is blijven hangen. Ik moet het proces niet uit het oog verliezen. Daarom koos ik er zelf vorig jaar voor om nog een keer de Giro te rijden en niet de Tour. Dat paste beter bij mijn ontwikkeling. Ik moest eerst leren kopman te zijn in een grote ronde. Dat is beter in de Giro en Vuelta te ontdekken dan meteen in de Tour. Ik denk dat ik daarom nu kopman kan zijn in Frankrijk.”

Het hele interview met Wilco Kelderman is te lezen in de Helden Tourspecial, die nu in de winkels ligt en online te bestellen is. Het hele interview kun je tevens nalezen op Blendle.

Delen: