Word abonnee

Uit helden

Mollema: ‘Ik ben nu eenmaal een nieuwsgierig mens’

door: Jasper Boks
16 april 2016

Bauke Mollema is de kopman van Trek-Segafredo en verhuisde voor het wielrennen onlangs naar Monaco. Maar zijn leven bestaat uit meer dan de fiets, vertelt hij in Helden. Bauke helpt zijn vrouw met de opvoeding van hun twee kinderen, houdt de toestand in de wereld nauwlettend in de gaten, is geïnteresseerd in andere culturen en leest veel boeken.

Papa Bauke
“Teleurstellingen kan ik sinds ik vader ben wellicht wat gemakkelijker van me afzetten, je relativeert dingen toch sneller. Tegelijkertijd heb ik weer wat meer aan mijn hoofd als ik thuis ben, heb wat minder rust. Als ik met die jonge, drukke ploeggenoten van mij aan tafel zit, denk ik geregeld: wacht maar tot je vader bent, dan zing je vast een toontje lager.

Tijdens belangrijke wedstrijden als de Tour, denk ik sinds ik vader ben niet ineens: ik ga minder risico nemen, straks gebeurt er wat. Ik ga in de afdaling nog altijd vol naar beneden. Maar in kleinere koersen of trainingen ben ik wel voorzichtiger. Hier moet ik niet vallen, schiet dan ineens door mijn hoofd.

'Ik vind het weleens lastig om mijn gezin voor lange tijd achter te laten'

De opvoeding van mijn dochter en zoon komt voor het grootste deel op de schouders van mijn vrouw Jane terecht. Ik ben veel van huis en dat is voor haar soms best zwaar. Als een van de kinderen ziek is, kan ik daar niet veel aan doen. Heel lullig, maar mijn vrouw moet het dan zelf maar op zien te lossen. Gelukkig komen haar ouders geregeld over sinds we in Monaco wonen.

Ik vind het weleens lastig om mijn gezin voor lange tijd achter te laten,” spreekt Mollema zich uit in de nieuwe Helden. “Een weekje gaat wel, maar voor een grote ronde of trainingskamp ben ik drie weken van huis. Als ik weg ben, hebben we veel contact via Skype. Dat vinden de kinderen leuk. Met mijn vrouw app en bel ik dagelijks, maar dat deed ik ook al toen de kinderen er nog niet waren. Hoewel het tegenwoordig veel makkelijker is om goed contact met thuis te onderhouden, mis ik natuurlijk wel dingen als ik weg ben. Toen onze jongste zijn eerste stapjes zette, was ik er niet bij. Jammer, maar gelukkig is het tegenwoordig makkelijk een filmpje te maken en op te sturen.

Als ik thuis ben, ga ik de kinderen niet extra verwennen. Ik neem weleens een cadeautje mee, hoor, maar ze hebben het al goed genoeg. Als vader ben ik vrij streng, ik vind duidelijkheid belangrijk. Doordat ik veel weg ben, is het ook zaak dat ik het niet ineens heel anders doe dan mijn vrouw. Jane zit in een ritme met Julien en Thomas en dat ga ik niet ineens verstoren. Want dat ritme is juist belangrijk voor jonge kinderen. Als ik thuis ben, probeer ik ook veel met de kinderen te doen. Ik breng ze naar bed en mijn dochter naar school.

Door mijn sport groeien mijn kinderen op in het buitenland. Ze praten dus niet alleen Nederlands, er wordt ook veel Frans en Engels om hen heen gesproken. We merken dat ze de verschillende talen heel snel oppikken en dat stimuleren mijn vrouw en ik natuurlijk ook. Daar hebben ze later profijt van als we ons na mijn carrière weer zullen vestigen in het noorden van Nederland.”

Behalve vader is Mollema ook een enorme boekenwurm en voelt hij zich thuis in Monaco. Daarover kun je meer lezen in de nieuwe Helden, die nu in de winkel ligt. Of lees het verhaal van Bollema via Blendle.

Delen: