Word abonnee

Uit helden

New kid in town

door: Jasper Boks
7 februari 2017

Wat goed is komt snel en tennisser Tim van Rijthoven (19) gaat als een raket. In aanloop naar het ABN AMRO World Tennis Tournament (13-19 februari), waarvoor hij een wildcard kreeg, bepreken we met hem de namen van zijn mentoren en voorbeelden. “Aan mijn karakter wordt geslepen, ik moet net als Rafael Nadal ook een terriër worden.”

Rafael Nadal
“Als er iemand het tennis heeft veranderd, dan is dat Rafael Nadal. Hij heeft een ongeëvenaard mentaal talent, werkt zo verschrikkelijk hard. Als bij hem een forehand niet lekker loopt, gaat hij net zo lang de trainingsbaan op totdat hij er tevreden over is. Dat is wat hem zo goed heeft gemaakt, die ongekende werk- en vechtlust. Toni, de oom en coach van Rafael, vertelde dat ze vroeger niet aan zijn techniek hebben gewerkt, maar in de eerste plaats aan het mentale aspect. Ze hebben hem zo geslepen dat hij veranderde in een terriër.

'Bij hen ziet het er iets minder mooi uit dan bij Federer, maar zij zijn het bewijs dat keihard werken loont'

De Nederlandse tennistalenten die zijn aangesloten bij Partner van de Toekomst, zijn in december met Richard naar de Rafael Nadal Academy op Mallorca zijn geweest. Ze hebben met eigen ogen kunnen zien wat hij doet, hebben hem ook ontmoet. Het is geweldig om te zien en te horen hoe hij met z’n sport bezig is, dat is zo motiverend.

Het contrast tussen Federer en Nadal is groot. Bij de een ziet alles er heel elegant uit, daar druipt de zeldzame klasse en het talent vanaf. Maar je moet juist Nadal en ook Novak Djokovic als voorbeeld nemen. Bij hen ziet het er iets minder mooi uit dan bij Federer, maar zij zijn het bewijs dat keihard werken loont.

'Ik leer nu dat het beter is om drie uur lang te knallen, zonder een moment te verzaken'

Aan mijn karakter wordt nu ook geslepen, ik moet ook een terriër worden. Ik spreek sinds afgelopen jaar met een sportpsycholoog. We zijn begonnen met een karakterschets. Daaruit bleek meteen dat ik moeite heb om me te focussen op één ding. Voorheen kon het zo zijn dat ik als ik drie uur lang op de baan stond, ik mezelf tussendoor ook even wat rust gunde om even tijd nam om iets te drinken. Ik leer nu dat het beter is om drie uur lang te knallen, zonder een moment te verzaken.

Nadal heeft al zijn rituelen op de baan, daar kun je van vinden wat je vindt, maar die bieden hem wel houvast. Het zorgt ervoor dat hij elk punt gefocust is. Ik ben ook op zoek naar zo’n ritueel, dan heb ik automatisch een houvast op belangrijke momenten. Dat heb ik nog niet echt. Met de sportpsycholoog ga ik kijken naar rituelen die bij mij passen.”

Het complete verhaal van Tim van Rijthoven is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: