Word abonnee

Uit helden

Olympische Helden: Davy Pröpper

door: Marlies van Cleeff
28 juli 2016

De Spelen in Rio, daar draait het om op sportgebied deze zomer. Wij vroegen Nederlandse internationals uit de eredivisie een ode te brengen aan hun olympische helden. Zo denkt Davy Pröpper nog geregeld terug aan de gouden rekoefening van Epke Zonderland.

“Als klein jongetje was ik al een sportliefhebber en zeker niet alleen voetbalfan,” zegt Davy Pröpper. “Ik keek vooral veel naar schaatsen, maar eigenlijk volgden we thuis alle sporten. Studio Sport stond zondag standaard aan. En de Olympische Spelen zijn natuurlijk altijd een hoogtepunt.

De gouden rekoefening van EPKE ZONDERLAND tijdens de Spelen in Londen in 2012 is me erg bijgebleven. Ik heb niet veel verstand van turnen, maar wat ik wel begreep, is dat hij op dat moment de enige turner was die drie vluchtelementen achter elkaar in een wedstrijd had uitgevoerd. Epke deed iets wat niemand anders deed en zelfs kon. Op zo’n moment, op zo’n manier geschiedenis schrijven, dat is geweldig, toch? Het enthousiaste commentaar van Hans van Zetten erbij maakte het af.

Ik ken Epke niet persoonlijk, maar ik denk dat voetballers en olympische sporters genoeg overeenkomsten hebben. We zijn allemaal topsporters en daar moet je veel voor aan de kant zetten. Dat is niet altijd leuk en dat zal hij vast ook ondervinden. Helemaal als het dan door blessures even niet lekker loopt. Als voetballer speel je een heel seizoen en ­natuurlijk moeten we aan het einde pieken, maar elke wedstrijd is eigenlijk belangrijk. Olympische sporters als Epke moeten écht op dat ene moment pieken, tijdens een oefening van pak ‘m beet een ­minuut. Dat maakt het nog specialer en spannender. Ik hoop dat hij deze zomer in Rio weer wat moois neer kan zetten.”

Delen: