Word abonnee

Uit helden

Olympische Helden: Joël Veltman

door: Marlies van Cleeff
27 juli 2016

De Spelen in Rio, daar draait het om op sportgebied deze zomer. Wij vroegen Nederlandse internationals uit de Eredivisie een ode te brengen aan hun olympische helden. Zo is Joël Veltman de gouden race van openwaterzwemmer Maarten van der Weijden nog altijd niet vergeten.

“Die dag was hij echt dé man!” Joël Veltman herinnert zich 21 ­augustus 2008 nog goed. Op die datum schreef openwaterzwemmer MAARTEN VAN DER WEIJDEN in Peking geschiedenis door goud te veroveren op de eerste olympische tien kilometer.

“Het goud van Maarten van der Weijden springt er voor mij echt uit. Ik zat voor de televisie en kan me het live verslag nog goed herinneren. De prestatie was geweldig, maar ook het commentaar van Pieter van den Hoogenband erbij. Pieter werd helemaal gek, hij bleef maar schreeuwen: ‘Kom op, kom op! Je gaat het halen!’ Toen Maarten inderdaad als eerste bij de finish aantikte en op de kant klom, sprong Pieter hem in de armen alsof hij voor het eerst in jaren zijn kind zag. En dan die uitputting, emotie en vreugde op het gezicht van Maarten. Fantastische beelden.

'Ik kan wel wat van hem leren'

Toen Maarten goud won, kwam ook zijn levensverhaal weer naar boven: hij had een paar jaar daarvoor ­kanker overwonnen. Hij heeft zijn droom ondanks zoveel tegenslagen waargemaakt, daardoor kreeg die gouden medaille helemaal een speciale lading.

Ik heb Maarten nooit ontmoet, maar dat zou ik weleens willen. Ik heb zijn boek Beter gelezen, een indrukwekkend verhaal. Hij moet echt een heel zware weg naar de top hebben gehad en daar moet je mentaal zo sterk voor zijn, daar kan ik wel wat van leren.”

Delen: