Word abonnee

Wielrennen

Lars Boom: ‘Dat werd janken op de fiets’

Marcel Krijger

Wielrennen

Lars Boom: ‘Dat werd janken op de fiets’

door: Victoria Koblenko
23 januari 2019
4 tot 9 minuten lezen

Lars Boom werd op z’n 22ste wereldkampioen veldrijden, daarna koos hij voor de weg. Afgelopen tijd is er veel met hem gebeurd. Hij onderging een hartoperatie en stapte over naar Roompot-charles cycling. Ook ging hij weer veldrijden. Van afbouwen wil hij op z’n 33ste niets weten, zegt hij tegen Victoria Koblenko, de gretigheid is juist terug.

Wat gaat er door een hoofd van een profwielrenner als hij vijf uur lang geopereerd moet worden aan zijn hart?
“Ik was in oktober 2017 op vakantie op Curaçao. Mijn hartslag was 150 als ik op bed lag. Artsen noemden het een boezemflutter, de sinusknoop heeft de controle over de boezems verloren waardoor het hart chaotisch tikt.”

Wat waren de risico’s?
“Ik had plotseling bewusteloos kunnen raken en er was kans op een hartinfarct.”

Je bent kostwinnaar. Wankelt de wereld dan niet als je je realiseert dat het zo afgelopen zou kunnen zijn?
“Ja, ik verdien dan wel m’n geld met fietsen, maar het is nog veel belangrijker dat mijn hart ook na mijn wielercarrière blijft kloppen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Lars Boom met Victoria Koblenko

‘Ja, ik verdien dan wel m’n geld met fietsen, maar het is nog veel belangrijker dat mijn hart ook na mijn wielercarrière blijft kloppen’

Je bent ondanks de hartritmestoornissen nog blijven trainen na de vakantie op Curaçao, was dat niet eng in de wetenschap dat het helemaal mis kan gaan?
“Ik voelde me opgejaagd. Ik heb medicatie geprobeerd, bloedverdunners en zo, en er dus wel mee getraind. Maar ik voelde me niet goed.”

Wat waren de prognoses van de artsen?
“Twee of drie dagen na de operatie zou ik weer rustig kunnen fietsen.”

En terugkomen op je oude niveau? Durfde een arts zich te wagen aan die voorspelling?
“De arts zei dat eerst de sinusknoop moest herstellen om de juiste puls te kunnen geven. Vier weken na de operatie ging ik op trainingskamp naar Tenerife. Ik reed bergop en die hartslag kwam niet hoger dan 150 slagen per minuut. Terwijl ik vroeger op 190 zat.”

Gierde de angst door je lijf toen je voor het eerst weer een berg op reed?
“Bang dat er iets zou kunnen gebeuren, dat was ik niet. Ik voelde eerder iets van wanhoop, dacht: stel dat het nu niet goed gaat, dan kan ik alle wedstrijden in het voorjaar wel vergeten. Dan zou ik de klassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix missen. De gedachte eraan… dat werd janken op de fiets. Uiteindelijk kwamen de koersen in het voorjaar nog iets te vroeg voor me.”

Snel zwanger

Hoe gaat het nu?
“Het heeft wel even geduurd voordat ik me weer de oude voelde. Ik voel me eigenlijk pas sinds drie maanden weer superfit en gretig. De drang is weer groot om het oude niveau te halen, maar het heeft me een jaar gekost.”

Zijn de zorgen uit het oog en uit het hart?
“Mijn rusthartslag is nu hoger, maar de pieken zijn lager. Je merkt het, onbewust ben ik er toch mee bezig.”

Wie heeft je geholpen er mentaal weer bovenop te komen?
“Op één staan natuurlijk mijn vrouw Niké en m’n familie. Ik ben niet zo van een mental coach, dat vind ik allemaal iets te zweverig. Mijn masseur Marco van Gorp heeft veel voor me betekend met behandelingen rondom het hart en de borstkas.”

Hoe was het voor jouw vrouw dat je ineens zoveel thuis was? Normaal ben je 180 dagen per jaar van huis.
“Dat was soms wel even wennen. Samen slapen is altijd weer even anders als je een paar weken weg bent geweest voor een grote ronde en ineens weer thuis bent. Dat was na de operatie in het begin ook zo.”

Helden Magazine 45

Het eerste gedeelte van het verhaal van Lars Boom komt voort uit Helden Magazine 45 waar Memphis Depay de cover siert. Depay laat zin wie hij echt is. Een verhaal over het geloof, zijn jeugd, familie, imago, Oranje en Louis van Gaal.

Verder in de 45ste editie van Helden, Rico Verhoeven en Max Verstappen gingen de verbale strijd met elkaar aan, schaatser Kai Verbij over de Spelen en de Europese titel sprint, Jac Orie is een garantie voor succes, schaatsster Antoinette de Jong over haar jeugd waarin ze werd gepest om haar rode haren, de grondlegger van het shorttracksucces Jeroen Otter, baanwielrenster Kirsten Wild, en tennisser Alexander Zverev.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: