Word abonnee

Schaatsen

Antoinette de Jong: ‘Ik wilde niemand belasten met mijn pijn’

Stef Nagel

Schaatsen

Antoinette de Jong: ‘Ik wilde niemand belasten met mijn pijn’

door: Jasper Boks & Marlies van Cleeff
26 januari 2019
5 tot 10 minuten lezen

Ze rijdt sinds dit seizoen voor Team Jumbo-Visma, schaatst harder dan ooit tevoren en straalt weer. Het leven lacht Antoinette de Jong toe. Maar dat is ook weleens anders geweest. We spraken de Europees kampioen allround in aanloop naar de WK afstanden (7-10 februari) en de WK allround (2-3 maart) . “Ik heb een schild om me heen gebouwd.”

Uiterlijk

“Ik werd vroeger enorm gepest met mijn rode haar. De ellende begon in groep vier van de basisschool, toen we net van Heerenveen naar Rottum waren verhuisd en ik naar een nieuwe school moest. Na schooltijd werd ik opgewacht en uitgescholden of ze rukten me van mijn fiets af. Ik kon op twee manieren naar huis, op goed geluk koos ik een route in de hoop dat ze daar niet stonden. Ik kwam geregeld thuis met blauwe plekken, als ik was geslagen of als ik eerder die dag in de klas tegen een hete kachel was gedrukt. Daar deed ik gauw een shirt overheen, zodat niemand erachter kwam.

Mijn ouders wisten van niks. Ik wilde niemand belasten met mijn pijn. Ik heb het mijn moeder pas twee jaar geleden verteld. Ze vond het heel moeilijk om te horen. Toen ik in groep acht zat, ben ik mijn haar gaan verven. Om een keer niet gepest te worden, om niet degene te zijn die anders was.

Het werd steeds donkerder, tot het bijna zwart was. Nu denk ik: waarom heb ik dat in hemelsnaam gedaan? Het paste totaal niet bij m’n gezicht. Een paar jaar geleden ben ik ermee gestopt. Het was niet meer te doen, ik zat iedere twee weken bij de kapper. Dat rode haar is zo dominant, het stak er zo weer doorheen.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto van Antoinette de Jong

Op de middelbare school kreeg ik langzaamaan meer zelfvertrouwen. Ik ben zoals ik ben, dacht ik steeds vaker, en als mensen dat niet accepteren, kijken ze maar de andere kant op. Ik vond het nog wel lastig om mensen te vertrouwen, had immers nooit vriendinnetjes gehad en was al zo vaak teleurgesteld. Als mensen beginnen over mijn jeugd, vind ik dat nog steeds moeilijk. Psychische hulp heb ik niet nodig gehad, maar ik heb wel een schild om me heen gebouwd. Nu durf ik open over die periode te praten.

Naderhand ben ik de pestkoppen nog weleens tegengekomen. Die deden of er niks aan de hand was. Sommigen wilden een keer afspreken. Maar waarom zou ik dat willen? Nu ik een bekende schaatsster ben, ben ik ineens wel interessant? Het doet me veel pijn als ik hoor dat mensen die gepest worden zichzelf vreselijke dingen aandoen of zelfs geen andere uitweg meer zien dan zelfmoord. Ik had geen zwarte gedachten in die tijd, maar ik viel wel huilend in slaap omdat ik me zo alleen voelde. Ik hoop dat ik kinderen die worden gepest kan helpen door mijn verhaal te vertellen.

Het helpt om iets te zoeken waar je je ei in kwijt kunt, iets dat houvast geeft. Toen ik jong was, vond ik dat in paardrijden. Ik won veel prijzen, werd altijd eerste of tweede en een keer Fries kampioen. Dat waren mijn geluksmomentjes. Daardoor bouwde ik zelfvertrouwen op, er was iets dat ik goed kon. Later vond ik dat in het schaatsen. Als ik naar mezelf in de spiegel kijk, zie ik een zelfverzekerde vrouw die weet wat ze wil. Nu ben ik blij met mijn rode haar. Vooral omdat het me anders maakt dan anderen.”

‘Ik werd vroeger enorm gepest met mijn rode haar. Na schooltijd werd ik opgewacht. Ik kwam geregeld thuis met blauwe plekken’

Paardenmeisje

“Als baby van drie maanden werd ik al op een paard gezet. Onze familie is altijd met paarden bezig geweest, we fokken met Friese dressuurpaarden en mijn moeder heeft op hoog niveau gereden. Op mijn vierde kreeg ik mijn eerste pony. Als ik ergens aan begon, wilde ik het goed doen en er alles uithalen. Paardrijden was mijn leven in die tijd, ik was springruiter. Maar schaatsen vond ik ook leuk. Op de sloot naast ons huis heb ik mijn eerste meters gemaakt. M’n moeder en oma wilden dat ik achter een stoel zou beginnen, maar zagen me zo wegschaatsen.

Helden Magazine 45

Het eerste gedeelte van het verhaal van Antionette de Jong komt voort uit Helden Magazine 45 waar Memphis Depay de cover siert. Depay laat zin wie hij echt is. Een verhaal over het geloof, zijn jeugd, familie, imago, Oranje en Louis van Gaal.

Verder in de 45ste editie van Helden, Rico Verhoeven en Max Verstappen gingen de verbale strijd met elkaar aan, schaatser Kai Verbij over de Spelen en de Europese titel sprint, Jac Orie is een garantie voor succes, de grondlegger van het shorttracksucces Jeroen Otter, baanwielrenster Kirsten Wild, tennisser Alexander Zverev, en wielrenner Lars Boom ging in gesprek met Victoria Koblenko.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 45! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: