Word abonnee

Tennis

Alexander Zverev: ‘Alexander de Grote’

ANP, HH

Tennis

Alexander Zverev: ‘Alexander de Grote’

door: Jasper Boks
22 januari 2019
4 tot 9 minuten lezen

Alexander Zverev is dé publiekstrekker van het 46ste ABN AMRO World Tennis Tournament (9-17 februari). Alle kenners zijn lyrisch over de lange Duitser. Met behulp van Ivan Lendl gaat hij proberen het laatste stapje te maken.

De vraag is niet of Alexander Zverev nummer één van de wereld gaat worden en Grand Slam-titels gaat winnen, maar wanneer,” zegt Richard Krajicek. De toernooidirecteur van het ABN AMRO World Tennis Tournament is vanaf het eerste moment dat hij de Duitser op de tennisbaan zag, onder de indruk. Niet voor niets gaf hij hem in 2015 en 2016 al een wildcard voor zijn toernooi.

Daarna had hij die niet meer nodig, Zverev is opgeklommen naar de top van de wereldranglijst. “Hij is jong, fris en snel. Maar waarom ik het in vergelijking met andere talenten die de afgelopen jaren opkwamen juist zo in hem zie zitten is dat hij zo’n ongelooflijk goed team om hem heen heeft. Er is sprake van een goede familiedynamiek. Zijn moeder, broer en zelfs zijn hondje spelen een belangrijke rol in zijn leven. En hij heeft een slimme vader, die zelf heeft getennist, hard is, maar niet dwingend.”

Glasnost & perestrojka

Tennis zit bij Sacha, zoals hij door bekenden wordt genoemd, in het bloed. Moeder Irina en vader Alexander werden geboren in Sochi, waren tennissers in de tijd van het communisme. Hoe goed ze waren, konden ze eigenlijk niet laten zien, want voor tennistoernooien mochten ze maar sporadisch het land verlaten. Tennis werd in de voormalige Sovjet-Unie immers gezien als een sport van het kapitalistische Westen. Toen president Michail Gorbatsjov begin jaren negentig de teugels liet vieren en glasnost (openheid) en perestrojka (hervorming) verkondigde, vertrokken de Zverevs, met hun driejarige zoontje Mischa, naar Duitsland.

In 1997 werd Alexander geboren en hij groeide letterlijk op langs de tennisbaan. Vader Alexander wilde met zijn zoon namelijk de tenniswereld bestormen, een kans die hij en zijn vrouw niet hadden gehad. Mischa speelde juniorentoernooien over de hele wereld en Sacha ging vaak mee. Novak Djokovic en Rafael Nadal, tegenstanders van zijn broer, vermaakten hem geregeld. Zij waren het die hem later vertelden dat ze hem al vanaf z’n vierde kennen, omdat Sacha zelf de eerste ontmoeting niet meer wist. ‘Wij speelden mini-tennis met jou,’ vertelden ze hem later.

Tekst gaat verder onder de foto

Alexander Zverev met trofee

Roger Federer ontmoette hij op z’n vijfde. ‘Hij kwam onlangs een keer met een foto van ons samen naar me toe. Ik vertelde hem dat ik nog goed wist wanneer die genomen was, want hij was zo’n schattig, lief jochie.’ Sacha vroeg destijds om een handtekening. Federer vertelde dat als hij hard zou werken ze op een dag misschien tegen elkaar zouden spelen. Sacha leerde spelenderwijs tennissen. Moeder Irina, die zelf ooit de nummer vier van Rusland was en werd geprezen om haar techniek, was zijn coach.

Vader Alexander was immers te druk met Mischa, maar keek natuurlijk wel al met een schuin oog naar zijn jonge oogappel. ‘Mischa is goed, maar Sacha wordt fantastisch,’ is wat ze Boris Becker al in 2002 vertelden. Becker was destijds coach van het Duitse juniorenteam waar ook Mischa deel van uitmaakte.

Krajicek: ‘De vraag is niet óf Zverev nummer één van de wereld gaat worden en Grand Slam-titels gaat winnen, maar wanneer’

Helden Magazine 45

Het eerste gedeelte van het verhaal van Alexander Zverev komt voort uit Helden Magazine 45 waar Memphis Depay de cover siert. Depay laat zin wie hij echt is. Een verhaal over het geloof, zijn jeugd, familie, imago, Oranje en Louis van Gaal.

Verder in de 45ste editie van Helden, Rico Verhoeven en Max Verstappen gingen de verbale strijd met elkaar aan, schaatser Kai Verbij over de Spelen en de Europese titel sprint, Jac Orie is een garantie voor succes, schaatsster Antoinette de Jong over haar jeugd waarin ze werd gepest om haar rode haren, de grondlegger van het shorttracksucces Jeroen Otter, baanwielrenster Kirsten Wild, en wielrenner Lars Boom ging in gesprek met Victoria Koblenko.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: