Word abonnee

Uit helden

Sjeng Schalken: ‘Ik had de top tien in het vizier’

door: Jasper Boks
10 juni 2015

Sjeng Schalken wist de Topschelf Open in Rosmalen twee keer op zijn naam te schrijven. De inmiddels gestopte tennisser keek in Helden 26 nog een keer terug op zijn loopbaan en zijn beslissing om al op 27-jarige leeftijd te stoppen met tennissen.

“Mijn lichaam kon die belasting van toptennis gewoon niet meer aan. Ik heb twee jaar gevochten tegen de realiteit, kreeg last van mijn achillespees, rug, voet, kreeg de ziekte van Pfeiffer. Het lichaam was gesloopt.”

“Hoe langer ik gestopt ben, des te meer ik ervan kan genieten. Ik heb in de halve finale van de US Open gestaan, negen titels gewonnen. Dat is opmerkelijk hoor, voor iemand met zo’n slecht lichaam en zo’n zwakke service.”

Ik heb in de halve finale van de US Open gestaan, negen titels gewonnen

“Mijn forehand en backhand waren uitzonderlijk. Ha, jammer dat er niet werd gespeeld na een onderhandse service. Mijn opslag was het enige wat mij van de heel grote prijzen heeft afgehouden.”

“Natuurlijk, ik had graag nog een paar jaar doorgespeeld. Ik had de top tien in het vizier, was klaar om nog een paar jaar te oogsten. Ik dacht soms: had ik niet na een rustperiode toch verder kunnen gaan? Nee dus.”

Ik had de top tien in het vizier, was klaar om nog een paar jaar te oogsten’

“Diep van binnen wist ik het ook wel, maar ik was er nog tegen aan het vechten. Ik probeerde een paar keer een maand rust te nemen. Als ik dan weer rustig begon te trainen, liep ik weer tegen dezelfde problemen aan. Ineens kon ik niet meer mee, dat was zo frustrerend.”

In 2007 gaf Sjeng zich gewonnen. Hij won in zijn loopbaan negen ATP-toernooien, stond driemaal in de kwartfinale van Wimbledon, één keer in de kwartfinale van de US Open en in 2002 zelfs in de halve finale van die US Open. In die halve finale verloor hij nipt van Pete Sampras.

‘Ineens kon ik niet meer mee, dat was zo frustrerend'

“Ik had er vrede mee dat het klaar was. De laatste twee jaar van mijn carrière hebben er mentaal flink ingehakt. Ik heb zo gepiekerd, kon er maar niet de vinger op leggen. Ik vond het heel prettig dat de diagnose er eindelijk was. Er was een verklaring: ik had mezelf kapot gespeeld. Ik vloog meteen in de relaxstand.”

Het hele interview met Sjeng Schalken en zijn vrouw Ricky is te lezen in de Helden die nu in de winkels ligt.Het magazine is ook via de website te bestellen en digitaal te lezen bij tijdschrift.nl. Het interview is ook los te lezen via Blendle

Delen: