Word abonnee

Uit helden

Voorwoord Barbara: Oude Helden

door: Barbara Barend
28 juli 2015

'Oude Helden' is het thema van het nummer dat nu in de winkel ligt. Een rijk nummer omdat we in Nederland heel wat 'oude' Helden rijk zijn. Eigenlijk is het beter als we zeggen, 'niet meer actieve Helden', want zo oud zijn ze niet allemaal…

Het was lastig om een selectie te maken. Want ons kleine landje kent zoveel helden. In bijna iedere soort kunnen we wel uitblinken. Van schaatsen tot zwemmen, atletiek tot voetbal, wielrennen tot windsurfen, echt overal hebben we wel een keer goud in gewonnen.

Toen ik klein was, waren Steffi Graf en Boris Becker mijn helden. Nog altijd hoop ik  Steffi een keer te kunnen spreken, mijn wens om Boris te interviewen is een paar jaar geleden in vervulling gegaan. En als voetballer was dat Jesper Olsen. Week in week uit vroeg ik bij Ajax zijn handtekening. Idolaat was ik als klein meisje, totdat ik erachter kwam dat hij dacht dat ik een jongen was. Huilend lag ik die avond in mijn bed.

'Indrukwekkend is ook het verhaal van Pieter van den Hoogenband die met Jacco Verhaeren de wereld veroverde'

Verder kan ik me nog goed herinneren dat ik als tienjarige op de boulevard van Venice Beach La aan het rollerschaatsen was. Ik botste toen bijna tegen Stephan van den Berg op, de Nederlander die net olympisch kampioen windsurfen was geworden. Nu, meer dan dertig jaar later zichten we Stephan weer op. 

Indrukwekkend is ook het verhaal van Pieter van den Hoogenband die met Jacco Verhaeren de wereld veroverde. Met Pieter, Jacco en Inge de Bruijn waren we als Nederland in het olympisch zwembad van Sydney in 2000 onverslaanbaar. Dat achter een gouden plak ook leed schuilt, weten we helaas maar al te goed. Pieter spreekt in het verhaal over zijn depressieve vriend Ian Thorpe. 'Hij is moeilijk te traceren, wisselt voortdurend van mobiel nummer, is nog altijd op de vlucht. Jacco komt hem heel soms tegen. Hij oogt helaas nog steeds niet gelukkig.' En dat allemaal omdat hij homoseksueel is en daar niet mee kon of mocht omgaan…

Trots ben ik op de meiden met een missie, de geweldige sportvrouwen van het Nederlands volleyteam. Eind september spelen ze het EK in eigen land. Voor ons deden ze een waanzinnige shoot en ze zijn wekelijks te volgen via heldenonline.nl.

'Frits en ik genoten van ieder moment van de dag met Daley en Candy-Rae'

Last but not least mochten Ouwe Frits en ik op bezoek bij dansman Daley Blind. De vriendin van Daley is danseres en vanwege haar carrière was het helemaal niet vanzelfsprekend dat Candy-Rae mee verhuisde naar Manchester. 'Ik vind niet dat ze koste wat kost maar thuis moet zitten om op mij te wachten. Zolang het te combineren is, moet Candy zeker blijven dansen,' aldus Blind. 'Wie kookt er aks Candy er niet is? Ik natuurlijk, Frits. Wie anders?' luidt het gevatte antwoord op de ongeëmancipeerde vraag van mijn vader.

Frits en ik genoten van ieder moment van de dag, van de heerlijke lunch bij hen thuis, tot de geweldige fotoshoot in de straten van Manchester. Ook waren we onder de indruk van de oprechte relaxedheid van de man die wellicht zonder trainer Frank de Boer bij een middelmatige eredivisieclub had gespeeld, en nu een ster in Manchester is.

Het is kortom een rijk nummer geworden. Wij hopen dat u er net zo van zult genieten als wij.

En o ja, wat betreft ons thema Oude Helden en al die sporten waar we goed in zijn.. Wat zou het mooi zijn als we een keer de Olympische Spelen naar Nederland halen. Dan kunnen we de nieuwe generatie helden eens allemaal in eigen land aanschouwen.

Liefs ook namens Frits,
Barbara

Delen: