Word abonnee

Uit helden

Hollandse Nieuwe: Elis Ligtlee en Jeffrey Hoogland

door: Marlies van Cleeff
9 februari 2016

Ze zijn nog hartstikke jong, maar al erg succesvol. Goed nieuws: Nederland en de rest van de wereld gaan nog jaren genieten van deze Nieuwe Helden.​ Vandaag: Jeffrey Hoogland (16 maart 1993) en Elis Ligtlee (28 juni 1994). 

“Onze teamgenoten zeggen vaak dat we net een getrouwd stel zijn. Elis en ik kunnen ontzettend discussiëren en vervolgens zijn we weer de beste maatjes. De band is zo sterk, we hebben allebei de overstap van BMX naar de baan gemaakt,” zegt Jeffrey Hoogland, winnaar van drie gouden medailles op het EK 2015. “We kennen elkaar al langer dan acht jaar. Het is zo mooi om te zien dat het bij Jeffrey ook zo goed gaat, daar ben ik echt trots op,” vult Elis Ligtlee aan, die afgelopen jaar eveneens doorbrak met podiumplaatsen op het WK (zilver) en het EK (tweemaal goud, één keer zilver en één keer brons).

Jeffrey: “Ik was hartstikke onzeker voor het EK. Volgens onze coach René Wolff gingen we pieken, maar dat gevoel had ik helemaal niet. Toch kreeg hij gelijk. Sindsdien worden we ineens door ‘Nederland’ in de gaten gehouden. Die aandacht en roem vind ik mooi. Druk werkt bij mij alleen maar positief, dan ga ik juist op die pedalen rammen. We hebben misschien al wat bereikt, maar het begint pas. We moeten nu door.”

'Theo is een voorbeeld voor mij, maar de Theo van toen had niet met de wereldtop van nu kunnen meekomen'

Elis: “Wij hebben onze successen tot nu toe echt aan René te danken, al vindt hij dat niet leuk om te horen. Dan zegt hij weer: 'Júllie zitten toch op die fiets.'”

Jeffrey: “Baanwielrennen is zo veranderd de afgelopen jaren; het is echt een krachtsport geworden. Theo Bos heeft de sport begin deze eeuw bekendgemaakt, werd meerdere keren wereldkampioen op de sprint en is een held. Theo is een voorbeeld voor mij, maar de Theo van toen had niet met de wereldtop van nu kunnen meekomen.”

Elis: “Ik rij nu grotere verzetten dan Theo toen. Het wordt steeds extremer. Mijn lichaam ook ja, mijn benen zijn niet vrouwelijk meer. Spijkerbroeken vinden lukt haast niet. Ik voel me soms echt een reus. Ach, alles voor de sport.”

'Ik sta altijd ordinair te schreeuwen als hij in de baan is'

Jeffrey: “Wij ontwikkelen ons fysiek zó snel. We hebben echt geluk dat onze lichamen dat ook kunnen. We groeien maar door, maar het lichaam slijt ook hard door wat wij eisen. Ik wil graag twee Olympische Spelen meemaken, maar mijn lijf moet ook meewerken. Eerst maar eens naar Rio.”

Elis: “Ik weet nu al dat ik tijdens de Spelen zenuwachtiger zal zijn als Jeffrey moet rijden, dan voor mijn eigen races. Ik sta altijd ordinair te schreeuwen als hij in de baan is.”

Jeffrey: “Ik weet natuurlijk wat Elis kan, maar het is altijd spannend of ze het op dat moment ook kan laten zien. Als Elis goud wint in Rio zal ik overal kippenvel hebben. Goh, wat zal ik dan genieten.”

Delen: