Word abonnee

Schaatsen

In voor- en tegenspoed

Ferdy Damman

Schaatsen

In voor- en tegenspoed

door: Barbara Barend & Marlies van Cleeff
7 november 2019
2 tot 7 minuten lezen

Voor schaatssters Ireen Wüst en Letitia de Jong was het een jaar van uitersten. Groot geluk en intens verdriet wisselden elkaar af. Er was een huwelijksaanzoek, ze werden beiden wereldkampioen. Maar er was ook het overlijden van hartsvriendin Paulien van Deutekom. We blikken met de twee geliefden terug op een emotionele periode.

VERSIEREN
Ireen en Letitia leerden elkaar kennen toen ze bij elkaar in de ploeg kwamen, het toenmalige Team Continu.
Ireen: “Jij zei: ‘Ik ben niet echt fan van je.’ Nou, dan ik ook niet van jou, dacht ik.”
Letitia: “Ik heb heel veel respect voor je prestaties, maar was geen groupie van je, ofzo. Ik ging niet ineens anders tegen jou doen omdat je al zoveel had gewonnen.” Toch ontstond er een vriendschap. Maar het bleef bij etentjes en kopjes koffie drinken.
Letitia: “Tot ploeggenoten tegen me zeiden: ‘Ireen vindt jou wel leuk, kan dat niet wat worden tussen jullie?’ Ik raakte ervan in de war en begon ook heel raar te doen tegen Ireen, ik ontweek haar.”
Ireen: “Dan liep ik naar haar toe op de ijsbaan om even een praatje te maken, liep ze net de andere kant op. Ik dacht dan: wat heb ik fout gedaan?”
Letitia: “Vervolgens had ik wel weer haar fiets versierd op trainingskamp. Kreeg ik later een appje van Ireen: ‘Weet jij hier meer van?’ Ik stuurde terug: als ik jou niet kan versieren, dan je fiets maar. Toen was het ijs wel gebroken.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: