Word abonnee

Column

Column Barbara: ‘It’s a marathon, not a sprint’

door: Barbara Barend
24 juni 2014

Niet een nationale kenner, letterlijk niemand had voorspeld dat Nederland in een van de twee poules des doods ongeslagen als eerste zou eindigen.

Wereldkampioen Spanje werd in de eerste wedstrijd tussen de 44ste en 90ste minuut ten grave gedragen. Tegen Australië hadden Nederland en Louis van Gaal puur geluk. Onmiddellijk na Nederland-Chili concludeerde ook Arjen Robben, over de wissels van Louis van Gaal: “Hij heeft een misschien wel een gouden pik.” Misschien? Toen Jack van Gelder hem kort na de wedstrijd informeerde naar de gouden pik, zei Van Gaal met gevoel voor understatement: “Ik heb Truus er in elk geval nooit over gehoord.” Hij schrok een beetje van zijn eigen gevatheid.

De tweede positie op het middenveld, naast Nigel de Jong, blijft een onzekere

Maanden geleden zei Van Gaal tijdens een besloten bijeenkomst dat hij op fitheid zou selecteren en dat hij ervoor zou zorgen dat alle spelers topfit zouden zijn. Nederland is topfit, Rusland was gisteren op na 75 minuten. Nederland scoorde toen ook Chili moedelozer werd. Jeremain Lens verving de geschorste Robin van Persie, Memphis Depay verving weer Lens en Klaas-Jan Huntelaar bleef weer 90 minuten op de bank. De wedstrijd was overigens niet om aan te zien, voor de neutrale toeschouwer. De nuchtere feiten zijn dat de winnende trainer altijd gelijk heeft, dat er geen kansen zijn weggegeven, dat de tweede positie op het middenveld naast Nigel de Jong een onzekere blijft. Drie oud-Feyenoorders, Jonathan de Guzman, Georginio Wijnaldum en Leroy Fer strijden om die plek.

'Voor de zekerheid had Leroy Fer zijn voorgenomen huwelijk uitgesteld. Xenia had in januari wel haar jurk al uitgezocht.'

We hebben al eens geschreven dat Dirk Kuijt ook op de linksbackpositie kan spelen. Tegen Chili speelde Dirk linksback. Dat deed me terugdenken aan de trainingen tijdens het WK van 2006. Ook daar speelde Dirk met de reserves af en toe weergaloos als linksback. Dirk Kuijt is, zoals we al eerder schreven, het cement dat geen huis kan missen. Toen we hem even spraken kort voor de eerste wedstrijd tegen Spanje, antwoordde hij: “It's a marathon, not a sprint.” Kuijt liep tegen Chili zijn eerste marathon van dit toernooi.

En even iets leuks. Begin dit jaar waren we bij Leroy Fer en zijn vriendin Xenia in Norwich. Hij sprak over de klap die hij bij FC Twente had gekregen. Hij hoopte op een plek in de WK-selectie. Voor de zekerheid had hij zijn voorgenomen huwelijk uitgesteld. Xenia had in januari wel haar jurk al uitgezocht. Haar aanstaande scoorde met een prachtige kopbal. Hun jaar kan niet meer kapot. En die bruiloft komt er gewoon eind juli, misschien dan al met een gouden randje.

Delen: