Word abonnee

Column

De terugkeer van Suarez

door: Barbara Barend
5 november 2014

Bijna twintig jaar geleden, toen ik twintig jaar was, woonde en studeerde ik in San Antonio. Het was de tijd dat de ‘Admiral’, David Robinson, de basketballende held was van de San Antonio Spurs. De gelovige, degelijke en geweldige Robinson stond symbool voor alles waar de Spurs uit Texas voor wilden staan. Texas is namelijk zo conservatief als de neten. Ook Michael Jordan had toen in main stream Amerika een goede naam. Hij was een geweldige atleet, keurig getrouwd en welbespraakt.

Twintig jaar geleden na een uitstapje naar honkbal kondigde Jordan zijn terugkeer in de NBA aan. Een van zijn eerste wedstrijden speelde hij in en tegen San Antonio. De kaarten voor die wedstrijd waren in no time uitverkocht. En dat was eigenlijk nooit het geval. De stad was in rep en roer omdat Jordan op bezoek kwam. Als sportliefhebber wilde ik een optreden van Michael Jordan niet missen en vroeg een perskaart aan. Tot op dat moment had ik nog nooit een verhaal geschreven. ‘Journalist kan ik ook worden als ik tachtig ben,’ snauwde ik altijd tegen mijn vader, als hij me vriendelijk vroeg om een van mijn avonturen in Amerika op papier te zetten. Maar nu was ‘de journalistiek’ mijn redding. Per fax kreeg ik mijn aanvraag als journalist from Holland bevestigd. Wel kwam het verzoek of ik mijn interview, zodra verschenen, wilde sturen naar de persdame van de NBA.

Lionel Messi komt op bezoek. Neymar gaat zijn kunsten vertonen. En, last but not least, Luis Suarez keert terug in de Arena

Het werd uiteindelijk een legendarische dag. Bij iedere dunk en ieder punt dat Jordan maakte, ontplofte het stadion. De Spurs verloren, maar daar maalde niemand om. Na afloop kregen held Jordan en zijn teamgenoten, onder wie Scottie Pippen, een staande ovatie. Die dag interviewde ik Michael Jordan ook nog. Dat dit ook de kick off was van mijn journalistieke carrière was toen bijzaak. ‘We waren erbij.’

Waarom dit verhaal, zult u zich wellicht afvragen. Ik heb zo’n voorgevoel dat het vanavond bij Ajax ook zo zal gaan. Iedere Ajax-fan houdt rekening met een dikke nederlaag. Maar dat gaat de pret niet drukken. Want Lionel Messi komt op bezoek. Neymar gaat zijn kunsten vertonen. En, last but not least, Luis Suarez keert terug in de Arena. Ik verwacht vanavond een staande ovatie voor Suarez, Neymar en Messi. Het wordt zo’n avond waarvan je kunt zeggen dat je erbij was. 

Delen: