Word abonnee

Column

Leroy Fer verdrietig door racistische reacties

door: Barbara Barend
17 november 2014

Wat een leuke foto werd dit weekend via social media de wereld in geslingerd! Een frisse groep internationals met zijn allen lachend. Maar daar dacht kennelijk niet iedereen zo over. Binnen een mum van tijd verschenen racistische reacties op de facebookpagina van Voetbalzone toen zij de foto deelden. Leven we echt in 2014?

Racisme in Nederland, zowel op als naast het voetbalveld, komt veel meer voor dan ons lief is. Ineens hebben we weer te maken met oerwoudgeluiden. Fortuna Sittard-speler Seku Conneh en Feyenoord-spits Colin Kazim-Richards werden bijvoorbeeld in september racistisch bejegend. En nu dit weer. Het wordt hoog tijd dat het Openbaar Ministerie hier hard tegen gaat optreden.

De KNVB kwam gelukkig met een verklaring. 'Voetbal is voor iedereen en Oranje verbindt Nederlanders met elkaar.' De bond en de spelers willen dat de mensen achter de reacties aangepakt worden. Daar ben ik het volledig mee eens.

Leroy Fer zelf liet zojuist aan de telefoon weten gechoqueerd te zijn. “Allereerst wil ik laten weten dat ik heel blij ben met de steun van de KNVB en de steun van andere internationals zoals aanvoerder Robin van Persie en Wesley Sneijder, die zich hier hard over uitspraken. Dit alles raakt me diep.'

Hij vervolgt: “Ik ben supertrots om te mogen uitkomen voor het land waar ik geboren en getogen ben. Die racistische reacties sloegen bij mij in als een bom. Ik ben verdrietig en teleurgesteld.”

Niet alleen het OM moet actie ondernemen tegen dit soort uitlatingen, wij moeten dit gedrag allemaal afkeuren. Daarom staan wij op voor onze Helden en vragen onze lezers hetzelfde te doen. Deel op zoveel mogelijk manieren de selfie van onze internationals. En zeg nee tegen racisme. #saynotoracism.

Vanavond zal Leroy Fer ook nog reageren bij RTL Late Night van Humberto Tan. Ik zal zeker kijken.

Tekst gaat verder onder de foto

Delen: