Word abonnee

Column

Pistorius is definitief een gevallen held

door: Barbara Barend
22 oktober 2014

Dinsdag was een dag vol nieuws dat niemand verraste dus eigenlijk geen nieuws was. Oscar Pistorius werd veroordeeld tot vijf jaar cel, minimaal, zoals verwacht. Guus Hiddink blijft volgens plan aan als bondscoach en Ajax leed niet geheel onverwacht een ontluisterende nederlaag.

Het enige echte, want verrassende, nieuws is dat de A-1 van Ajax de leeftijdgenoten van Barcelona 60 minuten wegspeelde in de zogenaamde mini Champions League en door een rode kaart uiteindelijk met 2-2 gelijkspeelde. Al die feiten zijn nieuws, kort nieuws.

Oscar dacht nooit in beperkingen, maar alleen in kansen

Internationaal was natuurlijk de uitspraak in de zaak Pistorius het grootste nieuws. De bladerunner die zijn vriendin Reeva Steenkamp doodschoot, gaat toch de cel in. Toch, omdat mijn Zuid-Afrikaanse vrienden bang waren dat hij er af zou komen met een boete. Voor hen en eigenlijk voor bijna iedereen is het overduidelijk dat hij haar in koelen bloede heeft vermoord.

Pistorius is niet meer echt geliefd in Zuid-Afrika, mede omdat hij zich na de moord bleef gedragen als de gevierde vedette. Nog steeds was hij, al dan niet vechtend, in nachtclubs te vinden, met voortdurend mooie meiden aan zijn arm. Ik kende hem anders. Interviewde hem en Esther Vergeer ooit en luisterde ademloos naar hun verhalen. Een voorbeeld voor velen. Oscar dacht namelijk nooit in beperkingen, maar alleen in kansen.

Vlak voor de dood van zijn vriendin ontmoette ik hem nog een keer, geheel toevallig, in Kaapstad. Het was een vluchtige ontmoeting waar we afspraken contact te houden per whatsapp. Dat gebeurde overigens niet.

Zijn carrière is voorbij

Het proces tegen Pistorius was in alle opzichten een intrigerend en eigenlijk ook historisch proces. We zagen een zwarte, vrouwelijke rechter in een van de weinige democratische landen van Afrika die rechtspraak in de zaak van een witte ster. Moord achtte ze niet bewezen en daarom werd het doodslag met een veroordeling tot vijf jaar, waarvan het de vraag is hoeveel hij er uit gaat zitten.

Een ding is zeker, Pistorius is definitief een gevallen held. Hij is nu al uitgesloten van de Olympische Spelen in Rio. Zijn carrière is voorbij. In Zuid-Afrika is hij van nationale held en ster gevallen tot paria. Zijn rol als voorbeeld voor de valide en invalide gemeenschap wereldwijd is voorbij. Hij is nu trending op twitter maar dan als doelwit van spot en al dan niet leuke grappen. Zo vraagt men zich op twitter af of Pistorius een enkelband zal dragen als hij vrij komt. Tsja…

Delen: