Word abonnee

Column

Uitgesproken Barbara: Oranjevrouwen boven

door: Barbara Barend
11 maart 2016

Deze week stonden de vrouwen van Oranje weer volop in het nieuws. De voetbalvrouwen speelden het OKT en de handbalvrouwen, sinds hun tweede plek op het WK in november mateloos populair, speelden een EK-kwalificatiewedstrijd. De handbaldames deden wat van hen verwacht werd en versloegen de sterke handbalnatie Spanje.

De Spaanse dames zijn al zeker van de Spelen, wij nog niet. De vrouwen van bondscoach Henk Groener zijn zo gegroeid dat ze ook met een favorietenrol geen moeite hebben en ze gaan zich komende week in Frankrijk absoluut kwalificeren voor Rio, waar ze natuurlijk ook thuishoren.

'De voetbalvrouwen zijn helaas nog steeds niet stabiel'

De voetbalvrouwen zijn helaas nog steeds niet stabiel. De eerste wedstrijd tegen Zwitserland speelden ‘we' bij vlagen heel goed, maar op het moment dat we voorstonden, stortte het als een kaartenhuis in elkaar. De tweede wedstrijd tegen Noorwegen ging het mis. De druk stond op deze wedstrijd en die konden de Leeuwinnen helaas niet aan. De laatste wedstrijd, waarin het behalen van de Spelen haast onmogelijk leek, lieten we weer van ons horen. De vrouwen speelden tegen het sterke Zweden een goede wedstrijd. Op een moment dat ze alles of niets konden spelen, stegen ze boven zichzelf uit.

Dat laatste gaf me een dubbel gevoel. Trots op de meiden, dat ze lieten zien dat ze goed genoeg zijn voor de Spelen, trots op de teamspirit. Maar ook teleurgesteld dat ‘we' vooral mentaal en fysiek nog niet veel verder zijn dan zeven jaar geleden onder Vera Pauw. Voetballend zijn we verder, we hebben meer meiden met een geweldige basistechniek. We hebben toppers als Vivianne Miedema. Maar er staan op het juiste moment, dat doen we nog niet.

'Ik hoop dat de voetbalvrouwen een voorbeeld nemen aan de handbaldames'

In de sport noemen coaches dit een proces. Bij de handbalsters heeft dit ook heel lang geduurd. Maar nu lijkt daar alles op zijn plek te zijn gevallen. Ik hoop dat de voetbalvrouwen en hun coach een voorbeeld nemen aan de handbalvrouwen en hun coach. Want als voetbalvrouw hoop ik zo dat we de stap naar de wereldtop echt gaan maken. Het EK in eigen land volgend jaar wordt zo belangrijk. Het kan het vrouwenvoetbal 'maken' of 'kraken'.

Ruim een jaar hebben we nog om een volgende stap te maken in 'het proces'. Ik hoop dat de voetbalvrouwen het land dan net zo in vervoering brengen als de handbalsters in december deden. Oranjevrouwen boven!

Delen: