Word abonnee

Column

Barbara Barend: ‘Sporters zijn intrigerende mensen’

door: Barbara Barend
21 januari 2015

Aan sportjournalisten wordt vaak de vraag gesteld waarom ze voor dat beroep hebben gekozen. Het zou niet uitdagend genoeg zijn en sporters zouden saaie en domme mensen zijn. Barbara Barend voorziet hen van een stellig antwoord. 

Bij dat soort vragen sta ik altijd met grote verbazing te kijken. Saai en dom is namelijk wel het laatste waar ik aan denk bij een topsporter. Mijn antwoord op die domme vraag is dan ook niet zo moeilijk: sporters zijn intrigerende mensen. Het is ongelofelijk dat je zo monomaan kan leven, zeg maar alles op rood kan en wilt zetten. En dat je verder gewoon een mens van vlees en bloed bent. Juist die combinatie van iemand die wil en durft te excelleren, en dus ook durft te verliezen, met iemand die net als wij leuke en mindere leuke dingen meemaakt als een gewoon mens, maakt een topsporter fascinerend.

Het is een kick dat wij die verhalen bij Helden mogen optekenen. Een overwinning krijgt extra glans, een nederlaag komt harder aan. De overwinning van Thijsje Oenema op het KPN NK sprint afgelopen weekend zorgde bij ons op de redactie voor een vreugdedans.

'Thijsje Oenema sprak openhartig over waarom ze de Spelen misliep'

Een paar weken daarvoor had ik samen met collega Anne Joldersma, Thijsje geïnterviewd voor onze aankomende Helden, die vanaf 3 februari in de winkels ligt. Ze sprak openhartig over waarom ze de Spelen in Sochi misliep en waarom het zo heeft moeten zijn. En dat kwam niet alleen door de melanoom dat op haar arm werd ontdekt en werd verwijderd. Een droom die ze ruim zes jaar koesterde, viel keihard in duigen. Nu, bijna een jaar later, is ze weer vrolijk, vrij van zorgen en schaatst ze harder dan ooit tevoren. En dat maakt niet alleen haar, maar ook mij blij.

Laat alsjeblieft nooit meer iemand mij vragen wat ik met sporters heb. En o ja, Thijsje combineert het schaatsen met een dubbele studie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, Finance en International Financial Management

Delen: