Word abonnee

Column

Bauke Mollema in de aanval

door: Jasper Boks
13 juli 2016

Natuurlijk ging alle aandacht zondag uit naar Tom Dumoulin die op heroïsche wijze naar de zege reed op de slotklim naar Andorre Arcalis. Maar in zijn schaduw deed nog een Nederlander van zich spreken. Tot twee keer toe probeerde Bauke Mollema weg te springen uit de groep met klassementsrenners, net zo vaak werd hij tot de orde geroepen door gele truidrager Chris Froome.

Jarenlang waren de Nederlandse wielrenners in de Tour veroordeeld tot een figurantenrol. Telkens werd er gewezen naar de overwinning van Pieter Weening, die in de Tour van 2005 de laatste Nederlander was met een etappezege. Liefst negen jaar moesten ze het aanhoren, totdat Lars Boom een einde maakte aan de droogte.

En nu zien we dus ook Bauke Mollema met bravoure rondrijden

Het leek of door de overwinning van Boom in die Tour en de winst van Niki Terpstra in Parijs-Roubaix datzelfde jaar, het hele Nederlandse wielrennen uit zijn schulp kroop. Robert Gesink viel aan in de Tour van 2015 en werd zesde. Dumoulin, die in die Tour door een valpartij de eerste Nederlandse gele trui sinds Erik Breukink in 1989 aan zich voorbij zag gaan, won twee ritten in de Vuelta en werd pas op het allerlaatste moment uit de leiderstrui gereden. Wout Poels pakte de zege in Luik-Bastenaken-Luik. Dumoulin won de proloog van de Giro in Apeldoorn en reed enkele dagen in het roze. En Steven Kruijswijk leek onbedreigd op weg naar de eindzege in die Giro, tot zijn noodlottige val.

En nu zien we dus ook Bauke Mollema met bravoure rondrijden. Niet langer klampt hij slechts aan om zo een top tien-klassering in de Tour te behalen, maar Bauke valt aan. Dat hij daardoor, zoals zondag, uiteindelijk een paar seconden verliest is niet erg. Bauke staat nu vijfde in het algemeen klassement op 56 tellen van Froome, de komende dagen worden de kaarten geschud. 

Als hij zich wil blijven ontwikkelen, moet hij dagelijks bergop kunnen trainen. In Nederland blijven wonen was geen optie

Bauke heeft een beetje in de schaduw naar deze Tour toegeleefd. Vorig jaar had hij de kans om te wennen aan zijn nieuwe ploeg Trek-Segafredo. De nieuwe omgeving en aanpak werkten verfrissend na jarenlang Rabobank, vertelde hij. Hij werd zevende in de Tour, maar dit voorjaar kondigde hij al aan dat er dit jaar meer van hem mocht worden verwacht. Bauke had hard gewerkt aan de verbeterde versie van hemzelf, aan Bauke Mollema 2.0. Hij had het besluit genomen om met zijn gezin van noordelijk Nederland naar Monaco te verhuizen. Als hij zich wil blijven ontwikkelen en meten met de wereldtop, moet hij dagelijks bergop kunnen trainen. Het hele jaar in Nederland blijven wonen was simpelweg geen optie, vertelde Bauke me.

En het resultaat gingen we in Frankrijk zien, beloofde hij toen al. “Ik heb afgelopen winter flink wat hoogtemeters gemaakt. Dan moet je denken aan een uur lang achtereen klimmen en zo wedstrijdsituaties nabootsen. Dat is zo goed voor me, het resultaat daarvan voel ik nu al. Mijn basisniveau als het omhoog gaat is hoger dan een paar jaar terug. En als het voluit gaat, houd ik het langer vol. Ik werd derde in de Ruta del Sol en eindigde als tweede in de afsluitende bergetappe, een bevestiging dat het goed zit,” vertelde hij in april over de telefoon.

Erik Breukink was in 1990 de laatste, hij werd derde. Wellicht staat op zondag 24 juli Bauke Mollema op het podium

Zijn platform heeft hij op zijn 29ste nog niet bereikt, gaf hij aan. Natuurlijk hoorde hij de verhalen dat hij misschien beter het klassement vaarwel kon zeggen om zo meer kans te maken op een ritzege in de Tour. Bauke wilde er niet aan. “Het valt misschien niet meteen zo op, maar ik maak nog steeds stapjes. Dat blijkt uit mijn trainingswaarden. Ik heb vier keer top tien gereden in grote ronden, driemaal in de Tour en één keer in de Vuelta. Natuurlijk zou ik ook graag voor ritzeges gaan in de grote ronden. Ik zou het klassement een keer kunnen laten schieten om zo meer kans te maken om weg te springen en voor een ritzege te gaan, maar ik ben toch in de eerste plaats klassementsrenner en daarom heeft Trek-Segafredo me vorig jaar ook gehaald. Ik laat het klassement dus niet lopen, drie weken lang alles uit mezelf halen vind ik ook nog altijd het mooiste wat er is.”

Bauke Mollema, die deze week bekendmaakte ook de komende twee jaar bij Trek te blijven, in de aanval, gaan we het donderdag opnieuw zien op de Mont Ventoux? Of volgende week in de Alpen? Nu de Nederlandse renners volop van zich doen spreken, is het ook tijd dat iemand van 'ons' zich weer eens op het podium rijdt in Parijs. Erik Breukink was in 1990 de laatste, hij werd derde. Wellicht staat op zondag 24 juli Bauke Mollema op het podium. Is het na Poels, Dumoulin en Kruijswijk in 2015 de komende dagen zijn beurt om te schitteren?

Delen: