Word abonnee

Column

In de ban van Drenthe en Rigters

door: Jasper Boks
23 juni 2015

23 juni 2007
Europees kampioen. Vandaag acht jaar geleden won het Nederlands elftal onder 21 jaar het EK in eigen land. Het leverde Royston Drenthe en Maceo Rigters mooie transfers op.

Real Madrid had vijftien miljoen euro voor hem over. Royston Drenthe had naam gemaakt tijdens het EK van 2007. Bij Feyenoord had hij 29 wedstrijden gespeeld, voornamelijk als linksback. Bondscoach Foppe de Haan stelde Drenthe op als linkshalf en dat was een groot succes. Hij denderde van voor naar achter en werd gekozen als speler van het toernooi. Drenthe twijfelde geen seconde toen Madrid aanklopte, hij tekende voor vijf jaar tegen een schitterend salaris. Drenthe was helemaal het mannetje.

Hij speelde uiteindelijk drie seizoenen bij Real, deed het niet onverdienstelijk. Hij kwam tot zestig wedstrijden en scoorde drie keer, onder meer tegen AC Milan in de Champions League.

Daarna werd hij verhuurd aan Hercules Alicante en kwam de klad er in. Hij werd nog verhuurd aan Everton. Daarna raakte hij als voetballer steeds een beetje verder uit zicht. De verhalen gingen alleen nog over randzaken, over het geld dat hij uitgaf, over de auto’s waarin hij reed en het huis dat hij betrok.

In Rusland maakte Drenthe zich vooral druk om het vinden van een goede kapper

Royston ging in 2012 naar Alania Vladikavkaz in Rusland. Hij maakte zich daar vooral druk om het vinden van een goede kapper. Via Reading en Sheffield Wednesday kwam hij vorig jaar in Turkije terecht, bij Kayseri Erciyesspor.

De man die voorbestemd leek om een vaste waarde te worden van het Nederlands elftal is inmiddels 28 jaar en kwam niet verder dan één interland bij het grote Oranje.

Rigters speelde het toernooi van zijn leven

Ook Maceo Rigters zette zichzelf op de kaart bij het EK in 2007. Na de met 4-1 gewonnen finale tegen Servië had hij de clubs voor het uitkiezen. Bondscoach De Haan had de spitsen niet voor het uitkiezen voorafgaand aan het EK in eigen land. Hij kwam uit bij Rigters, een aanvaller die bij NAC niet altijd speelde. Rigters speelde het toernooi van zijn leven, werd topscorer met vier goals en twee keer gekozen als man of the match.

In de halve finale tegen Engeland scoorde hij vlak voor tijd de 1-1, waardoor Nederland uiteindelijk na penalty’s door ging. En in de finale scoorde hij opnieuw.

Zo mooi als acht jaar geleden werd het nooit meer voor hem

Celtic, Glasgow Rangers, Sevilla en Blackburn Rovers toonden interesse en Rigters koos uiteindelijk voor Blackburn, waar hij voor vier jaar tekende en tegen een riant salaris. Een wereldspits was hij niet, dat zagen de Engelsen al snel in. Slechts twee wedstrijden speelde hij in de Premier League, al snel werd hij verhuurd aan Norwich City, Barnsley en Willem II.

In 2011 trok Maceo naar Australië, ging voor Gold Coast United spelen. Na één seizoen was dat avontuur voorbij. Op zijn 28ste stopte hij als prof, nu drie jaar geleden. Eerder dit jaar werd Rigters gespot bij derde klasser ZSGOWMS. Zo mooi als acht jaar geleden werd het nooit meer voor hem.

Delen: