Word abonnee

Wielrennen

‘Ik heb bijna twee jaar niet op niveau kunnen rijden’

ANP

Wielrennen

‘Ik heb bijna twee jaar niet op niveau kunnen rijden’

door: Marlies van Cleeff
2 augustus 2021
3 tot 8 minuten lezen

Wielrenner Sam Oomen (26) bulkt van het talent. Maar naast hoge pieken kende zijn carrière tot nu toe ook diepe dalen. In aanloop naar de Vuelta (14 augustus-5 september) bespraken we met de renner van Team Jumbo-Visma zijn leven aan de hand van vijf muzieknummers.

THE TALLEST MAN ON EARTH
Wind and Walls

“De muziek van The Tallest Man on Earth leerde ik een jaar of tien geleden kennen in de auto. Op zondagochtenden vertrok ik heel vroeg met mijn stiefvader naar wielerwedstrijdjes. In de ochtend luisterden we naar het programma Vroege Vogels op Radio 1, op de terugweg in de middag zette hij zijn eigen muziek op. Daar zaten nummers van The Tallest Man tussen. Het eerste nummer dat ik hoorde, vond ik meteen prachtig. Het was het nummer Wind and Walls. Ik wist niet eens waar hij precies over zong, zijn teksten zijn heel poëtisch, maar het raakte me wel. Sindsdien ben ik fan van zijn muziek. Als hij in de buurt optreedt, ga ik altijd naar zijn concerten. Live vind ik hem nog inspirerender en intenser dan via Spotify of de radio.
Toevallig zat ik laatst weer eens op een zondagochtend vroeg in de auto. Ik had Vroege Vogels aangezet en kreeg meteen zo’n nostalgisch gevoel, want ik heb zulke mooie herinneringen aan die tijd. Passie voor het wielrennen heb ik al van jongs af aan. Ik ben altijd fan geweest van racen, speelde vroeger ook graag van die autoracespelletjes op de computer. Die drang om te racen kon ik ook heel goed kwijt op een racefietsje. Voetbal en judo heb ik ook geprobeerd, maar daar vond ik niks aan. Bij TWC Pijnenburg heb ik een keer meegedaan met een training en een wedstrijdje gereden. Ik kon meteen helemaal mijn ei kwijt in het wielrennen, met die snelheid.
Als eerstejaars junior won ik vervolgens een wereldbekerwedstrijd in Zwitserland. Toen dacht ik voor het eerst: ik ben misschien wel bovengemiddeld goed. Daarna ging het in stapjes. Ik kwam bij het Rabobank Development Team terecht en had voor het eerst het idee dat ik ook profwielrenner kon worden.”

JOHN MAYER
In Your Atmosphere
“Van dit nummer ben ik zo’n fan dat ik het ook heb leren spelen op piano en gitaar. Op de middelbare school heb ik er mee op het podium gestaan. Ik heb het me op alle mogelijke manieren eigen gemaakt, het voelde ook een beetje alsof het van mij was. Ik kan me ook vinden in de tekst. Het gaat erover dat als bijvoorbeeld je relatie is verbroken, je ook niet meer naar die plek wil gaan waar je samen altijd kwam.

Helden Magazine

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: