Word abonnee

Wielrennen

‘Ik heb geleefd als een kopman’

Iris Planting

Wielrennen

‘Ik heb geleefd als een kopman’

door: Diana Kuip
3 augustus 2021
3 tot 8 minuten lezen

Als het aan wielercommentator Stef Clement (38) had gelegen, was hij misschien nu nog wel profwielrenner geweest. En tegelijkertijd is hij heel blij dat hij het nu niet meer is. Een monoloog over het afsluiten van het oude en het omarmen van een nieuw leven.

HET EINDE
“Het afsluiten van mijn carrière had ik me nogal anders voorgesteld. Mijn laatste wedstrijd voor Lotto-Jumbo (het huidige Jumbo-Visma, red.) was de Ronde van Romandië in 2018. Maar op dat moment wist ik dat nog niet. Het blessureleed dat na die koers volgde, bleek aan het einde van het seizoen de reden om de contractverlenging niet door te zetten. Volgens de medische staf van de ploeg was ik niet meer geschikt om profwielrenner te zijn. Ik zag dat niet aankomen, was helemaal niet bezig met stoppen. Ik was juist na uitgebreide onderzoeken en goede gesprekken tot de conclusie gekomen dat ik het nog wilde proberen. Ook om te voorkomen dat ik achteraf spijt zou krijgen. Ik wilde revalideren en kijken wat er nog mogelijk was. Ik had ook verwacht dat het team me daarin zou steunen. Het kwam heel hard aan dat ze het anders zagen. Ik was het er ook niet mee eens, maar meer kan ik daar eigenlijk niet over zeggen. Daar zijn onderling afspraken over gemaakt. Er zijn in ieder geval een hoop gesprekken geweest en uiteindelijk is er een compromis uitgekomen. Maar absoluut, als het aan mij had gelegen was het anders gelopen.
Ik denk dat het voor een topsporter de slechtst mogelijke manier is om te stoppen. Zo abrupt. Ik heb nog heel lang over renner zijn gedroomd, tot voor kort eigenlijk nog. Na het stoppen kreeg ik meteen een functie binnen de ploeg Lotto-Jumbo. Op de afdeling marketing en communicatie, als onderdeel van het compromis. Ik ging bijvoorbeeld reportages maken tijdens de hoogtestage. Dan stond ik ineens buiten op de parkeerplaats te wachten tot m’n oud-ploeggenoten naar buiten kwamen om er vervolgens in een auto achteraan te rijden. Dan voel je je echt totaal een buitenstaander, en voor mij was dat vooral heel pijnlijk omdat ik eigenlijk gewoon weer op de fiets wilde stappen en renner wilde zijn. Daarnaast snapten mijn oud-collega’s niet echt wat er nou was gebeurd, dus dat was verwarrend en zorgde voor onbegrip. De oplossing was goed bedoeld, maar achteraf kon het niet schrijnender. Het was eigenlijk alleen een oplossing voor het financiële aspect, maar het maakte het mentaal juist moeilijker voor me.”

Helden Magazine

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: