Word abonnee

Column

Woods en James: een paar apart

door: Jasper Boks
30 december 2014

30 december 1975 en 1984

Tiger Woods en LeBron James zijn vandaag allebei jarig. De golfer wordt 39 en de basketballer 30. Allebei realiseerden ze de American Dream en volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes zijn ze de twee waardevolste ‘sportmerken’.

LeBron James vertegenwoordigt een commerciële waarde van 37 miljoen dollar volgens het tijdschrift en daarmee is hij de sporter die als merknaam het meest waard is.

En dan te bedenken dat hij opgroeide in grote armoede. Moeder Gloria was zestien jaar toen zijn vandaag dertig jaar geleden beviel van haar enige kind. De vader was nergens te bekennen. Zijn moeder had allerlei baantjes om de eindjes enigszins aan elkaar te kunnen knopen. Eten was er amper, hun krakkemikkige huis in Akron, Ohio, was geregeld afgesloten van elektriciteit en het matras op de grond, waarop James sliep, geregeld nat van het omhoogkomende grondwater.

James werd bestempeld als De Nieuwe Jordan, een nieuwe superster waar de NBA zo naar smachtte

Basketbal was voor LeBron en zijn moeder de kans op een beter bestaan. Op jonge leeftijd werden zijn wedstrijden al live uitgezonden in Amerika. NBA-scouts en oud-basketballers kwamen naar de wedstrijden van St. Vincent-St. Mary High School om hem met eigen ogen te bekijken. Hij werd bestempeld als De Nieuwe Jordan, een nieuwe superster waar de NBA zo naar smachtte na het afscheid van Michael Jordan. Hij werd de meest gehypte basketballer ooit.

James sloeg college over, ging meteen na high school naar de NBA. Simpelweg omdat hij en zijn moeder het geld nodig hadden. King James, zoals hij al werd genoemd voordat hij een minuut in de NBA had gespeeld, werd als eerste gekozen in de jaarlijkse draft door Cleveland Cavaliers. Sponsors als Nike stonden meteen op de stoep met miljoenencontracten. James kocht een huis voor zijn moeder, een hummer voor zichzelf en wist dat de tijd van armoede voor altijd voorbij was.

In 2010, na zeven jaar Cleveland, vertrok James naar Miami Heat. Hij werd er om bekritiseerd, bestempeld als geldwolf. Bij de Cavaliers ontbrak de steun om kampioen te worden. In Miami lukte het hem wel om de titel te pakken. Twee maal werd hij het. Met die titels en vier MVP-awards als meest waardevolle speler van de NBA op zak besloot James afgelopen zomer terug te keren bij Cleveland.

Vandaag, op zijn dertigste verjaardag, is hij dus niet alleen de beste basketballer van de wereld, hij is ook commercieel gezien de meest waardevolle van alle sporters. Zijn volgende uitdaging: Cleveland Cavaliers de eerste NBA-titel bezorgen.

 In 2009 brak Woods als eerste atleet ooit de barriere van één miljard dollar aan inkomsten

James heeft Tiger Woods afgelost als nummer één. De golfer, die vandaag zijn 39ste verjaardag viert, vertegenwoordigde vorig jaar nog een merkwaarde van 46 miljoen dollar, nu wordt hij ingeschaald op 36 miljoen euro.

Jarenlang was Eldrick ‘Tiger’ Woods niet alleen de mondiale grootverdiener onder de sporters, hij was ook de grootste merknaam. In 2009 brak hij als eerste atleet ooit de barriere van één miljard dollar aan inkomsten en van dat bedrag kwam slechts tien procent voort uit prijzengelden.

Woods had op de baan het aura van onoverwinnelijkheid en daarbuiten had hij het zorgvuldig opgebouwde imago van ideale schoonzoon. Eind 2009 ging het helemaal mis. Er kwamen tal van buitenechtelijke affaires aan het licht. Sponsorcontracten werd verscheurd of niet verlengd. Zijn vrouw Elin Nordegren, moeder van zijn zoon en dochter, vulde scheidingspapieren in. Woods speelde een tijdje geen toernooien en was na zijn terugkeer niet langer de beste. Twee jaar lang wist hij geen enkel toernooi te winnen. In 2012 keerde hij weer terug aan de top, in 2013 heroverde hij de eerste plaats op de wereldranglijst, maar een Major wist hij niet meer te winnen sinds de affaires aan het licht kwamen. Zijn veertiende en laatste Major dateert uit 2008, toen hij de US Open won. Ook spelen blessures hem geregeld parten, zo miste hij een groot deel van 2014 door een rugblessure.

Woods hoeft zijn 39ste verjaardag niet alleen te vieren, skiester Lindsey Vonn is sinds een jaar zijn nieuwe liefde

Lang raakte alles wat Woods aanraakte in goud. Als baby kreeg hij al een golfclub in zijn handen gedrukt door vader Earl. Op jonge leeftijd was hij al te zien in tv-programma’s. Woods was voorbestemd om als eerste donkere golfer door te breken in het tot dan toe blanke golf. Niet iedereen was blij met hem, tal van doodsbedreigingen kreeg hij.

Alle records brak hij als tiener en amateur. In 1996 werd hij prof met het uitspreken van de woorden Hello World. Nike en andere bedrijven stonden meteen klaar om hem te contracteren. Woods tilde het hele golf naar een hoger niveau.

Vijf jaar geleden trad dus het verval in. Dit jaar liet EA Sports weten te stoppen met het maken van de Tiger Woods-videogame.

LeBron James heeft hem dus overvleugeld. Een troost: hij hoeft zijn 39ste verjaardag niet alleen te vieren, skiester Lindsey Vonn is sinds een jaar zijn nieuwe liefde.

Delen: