Word abonnee

De dag van...

Berghuis: ‘Soms moeilijk om positief te blijven’

door: Kelly van Tilborg
15 maart 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen wij AZ-voetballer Steven Berghuis, die vrijdag met AZ met 3-1 heeft verloren van Vitesse.

Is het voor jou weleens moeilijk geweest om als topsporter te leven? 
“Nee, daar heb ik nooit problemen mee gehad. Ik ben een echte voetballiefhebber en ik weet waar ik het allemaal voor doe. Als mijn vrienden gingen stappen had ik daar nooit moeite mee. Toen ik net bij de selectie kwam moest ik trouwens wel meer letten op dingen als voeding en dat ik voldoende rust nam. In de jeugd ben je daar nog helemaal niet zo mee bezig.”

Frits Barend vroeg zich af of jij ook nog onder trainer Gert-Jan Verbeek hebt gespeeld?
“Ja, ik heb Verbeek nog meegemaakt. Onder hem had ik geen vaste basisplaats en moest ik het vaak doen met invalbeurten. Ik stond dan vaak linksbuiten, de positie waar ik eigenlijk ook voor werd gehaald. Maar dat liep niet lekker en ik kwam op die positie niet in mijn eigen spelletje. Ik heb toen een keer met hem gepraat en het daar ook over gehad. Ik heb uiteindelijk iets langer dan een jaar met Verbeek gewerkt, daarna kreeg hij zijn ontslag.”

Ik heb geen droomclub, ik wacht het af en kijk dan waar ik het beste gevoel bij heb’

Jij was negentien jaar toen jij je debuut maakte bij FC Twente en was toen een jonkie in het team. Nu zie je steeds meer dat jongens al op jonge leeftijd doorbreken.
“Dat klopt ja. Michel Preud’Homme gunde mij destijds mijn debuut. Toen hadden we nog helemaal niet zoveel jonge jongens. Ninos Gouriye, Ola John en ik waren de enige. Bij AZ zie je nu ook steeds meer jonge jongens. Stijn Spierings die pas zijn debuut heeft gemaakt, Dabney Dos Santos, Wesley Hoedt en zo zijn er nog veel meer jongens die eraan komen. Alleen Simon Poulsen en Viktor Elm zijn wat ouder.”

Je bent nu 23. Wat zijn eigenlijk je ambities?
“Ik wil gewoon kijken hoever ik kan komen. Op dit moment speelt er niks dus hoef ik er ook nog niet over na te denken. Pas als het zover is zal ik alles naast elkaar leggen en kijken wat het paste bij mij past. Ik heb geen droomclub, ik wacht het gewoon af en dan kijk ik waar ik het beste gevoel bij heb. Ik weet niet of ik eerst nog een stap ga maken in Nederland, of dat ik gelijk naar het buitenland wil. Dat zien we allemaal wel als het zover is, voorlopig hoef ik er nog niet over na te denken.”

‘Ik weet wat mijn verbeterpunten zijn en daar werk ik hard aan’

Als je ooit een stap hogerop wilt, wat zijn dan dingen die je aan jezelf moet verbeteren?
“Inhoud, dat ik dingen die ik in een wedstrijd doe ook vaker kan doen. Dat heeft ook met kracht te maken. Een ander punt waar ik aan moet werken is dat ik moet leren om nog beter met teleurstellingen om te gaan. Ik vind het soms moeilijk om positief te blijven. Net als in de wedstrijd tegen Vitesse. Dan is het soms zo frustrerend en dan laat ik mijn teleurstellingen ook zien. Op die momenten moet ik proberen om de positieve energie erin te houden, want anders haal je jezelf uit het spel. Ik weet mijn eigen verbeterpunten en daar werk ik hard aan.”

Dan wens ik jou namens Helden nog heel veel succes de komende tijd bij AZ!
“Dank je wel! Dat komt goed.” 

Lees ook:

Deel 1: 'Mis vrienden en familie uit Apeldoorn'
Deel 2: 'Laat mijn mening graag horen'
Deel 3: 'Was een brutaal voetballertje'
Deel 4: 'Ouders hadden handen vol aan mij'
Deel 5: 'Frustrerend is het juiste woord'

Delen: