Word abonnee

De dag van...

Boogerd: ‘Jongens moeten eigen identiteit behouden’

door: Kelly van Tilborg
17 maart 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen wij oud-wielrenner Michael Boogerd, die tegenwoordig ploegleider is bij Team Roompot Orange Cycling.

Hoe bevalt het je nieuwe baan?
“Tot nu toe vind ik het hartstikke leuk. Zeker in de koersen, als je met een hele karavaan achter het peloton zit. Ik zie het natuurlijk nu van een hele andere kant dan toen ik zelf wielrenner was. Het is voor mij ook allemaal nieuw en ik moet nog een beetje mijn weg vinden, maar het bevalt tot nu toe prima.”

‘We willen de grote koersen kleur geven en onszelf in de kleine koersen laten zien

Samen met Jean-Paul van Poppel en Erik Breukink heb je Team Roompot opgezet. Waarom?
“Met Roompot willen wij jonge jongens een kans geven om prof te worden. Ook willen we renners die buiten beeld zijn geraakt, oudere renners of wat dan ook een tweede kans geven. We weten zelf ook dat we met het huidige budget geen topprestaties kunnen leveren, maar we hopen wel dat we dromen van jonge renners kunnen verwezenlijken en dat we ze goed begeleiden. Alles bij Roompot is puur Nederlands. De renners, de sponsors, alles. We hopen dat we met Roompot de grote koersen kleur kunnen geven, en dat we in kleinere koersen onszelf laten zien. Je zag dat bijvoorbeeld afgelopen weekend in de Ronde van Drenthe, daar hebben we een hele sterke race gereden. Het is natuurlijk een droom dat er ooit een renner die bij Roompot heeft gereden een topprestatie levert. Dan ben je daar toch een klein onderdeel van.” 

Vind jij jullie team een verrijking voor het Nederlandse wielrennen?
“Zeker. Wij zijn met Team Roompot de enige Nederlandse ploeg met een ProContinentale licentie. Dit is natuurlijk pas het eerste jaar en we moeten onszelf nog bewijzen. We hopen dat we van onze sponsors de kans krijgen om onszelf te laten zien.”

‘Ze moeten niet alles wat ik zeg één op één kopiëren

Bij Team Roompot zitten veel jonge renners. Ben jij zelf een opleider?
“Ja, maar het ligt ook aan de renner zelf. Of ze iets van je aan willen nemen maar ook of ze zelf het initiatief nemen. Ik vind wel dat iedereen zijn eigen identiteit moet behouden. Ook moeten ze niet alles wat ik zeg één op één kopiëren. Dat is niet altijd goed.”

Geef je de jongens ook tips mee vanuit jouw eigen ervaringen? 
“Als er zich een situatie voordoet die ik herken vanuit mijn eigen carrière dan geef ik de jongens soms wel tips, maar niet altijd. Het ligt aan het moment en aan de situatie.” 

Lees ook:

Deel 2: 'Lastig om veel van huis te zijn' 

Delen: