Word abonnee

De dag van...

Braas: ‘Buiten het roeien ben ik heel sociaal, hoor’

door: Jasper Boks
29 augustus 2014

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Keihard aan het trainen voor nieuwe wedstrijden en toernooien. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Maar ook willen ze net als ieder mens hun sociale leven onderhouden. Deze week volgen awe roeier Roel Braas die deelneemt aan het WK in eigen land.

Jij roeit vandaag de halve finale in de skiff. Leg nou eens uit wat de charme is van in je eentje in de boot zitten.
“Ha, ik heb niet zo heel veel vrienden, daarom zit ik in mijn eentje in de boot. Nee hoor, ik vind het gewoon fijner in de skiff. Buiten het roeien ben ik heel sociaal, hoor. Maar tijdens die uren in mijn eentje op het water mis ik niemand om me heen.”

Je maakte tijdens de Spelen in Londen uit van de Holland Acht, is het soms niet eenzaam, zo in je eentje?
“Ik vind het heerlijk dat ik met niemand rekening hoef te houden. Als ik op het laatste moment besluit niet om negen uur, maar om tien uur te trainen, dan kan dat als skiffeur. Ik ben eigen baas.”

De skiff wordt gezien als de koningsklasse van het roeien. Het is ook de klasse van de absolute krachtpatsers. Doe jij meer aan kracht- dan aan techniektraining?
“Een skiffeur moet sterk zijn. Je kunt veel goed maken met techniek, maar kracht is de sleutel, vooral bij de mannen. Op de ergometer zijn de beste roeiers van de wereld bijna allemaal skiffeurs. Wie geen hoge ogen gooit op de roeimachine, wordt nooit wereldkampioen in de skiff. Simpel.”

Het verhaal gaat dat jij zo sterk bent dat je ooit een ergometer kapot hebt getrokken…
“Ha, dat klopt niet, hoor. En denk nou niet dat roeien in de skiff een soort Sterkste Man van de Wereld-verkiezing is. Je mag namelijk niet te zwaar zijn. Het gaat om het aantal kilo dat je weegt en het vermogen dat je kunt leveren. Iemand van tachtig kilo kan dus echt wel winnen van iemand die honderd kilo weegt en sterker is. Het gaat om de juiste balans tussen lichaamsgewicht en kracht.”

Delen: