Word abonnee

De dag van...

Broersen: ‘Sociale leven erg belangrijk’

door: Kelly van Tilborg
3 maart 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen wij atlete Nadine Broersen, die vrijdag in actie komt op het EK indoor in Praag.

Vanaf vrijdag staat het EK Indoor op het programma. Ben je er klaar voor?
“Ja, ik heb er zin in. Door de blessure aan mijn enkel is het nog wel steeds een beetje spannend. Tijdens het NK indoor heb ik mijn enkelband verrekt en mijn enkel is nog steeds aan het herstellen. Ik ben wel aan het trainen, maar hoogspringen heb ik nog niet gedaan. Vrijdag op het EK wordt dus de eerste keer dat ik weer over de lat ga springen. Dat wordt een spannend moment, maar we hebben er veel vertrouwen in.”

Door die blessure werd je tweede omdat er een barrage volgde maar jij niet meer kon springen. Jij ging er zelf vanuit dat je gedeeld Nederlands kampioen zou worden. Dan lijkt me een tweede plaats best frustrerend.
“Ja, daar ben ik best een paar dagen boos om geweest. Op dat moment niet hoor, toen was ik vooral met mijn enkel bezig. Maar op zo’n moment geldt er een bepaalde regel. Wij mogen als atletes kiezen tussen stoppen, of allebei nog een keer springen. Als één van de twee wilt springen, dan moeten we allebei. Het stomme is alleen dat er aan mij helemaal niets is gevraagd. Niet dat ik had kunnen springen, maar het gaat om het idee. Dat was best frustrerend. Daardoor werd ik tweede, maar volgend jaar gaan we gewoon weer voor het Nederlands kampioenschap.”

Heb je jezelf een doel gesteld voor het aankomende EK?
“Ik wil sowieso zonder blessures thuiskomen, dat staat voorop. Ik wil niet het risico lopen dat er dingen gebeuren en ik het hele seizoen niet meer in actie kan komen. Maar met goede tape en veel pijnstillers hoop ik dat het allemaal goed gaat. Dan wil ik ook gewoon voor een medaille gaan.”

'Ik wil altijd het maximale uit mezelf halen

Je wordt door de buitenwereld gezien als een medaillekandidaat. Geeft jou dat druk of juist vertrouwen in aanloop naar het EK?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik van druk vanuit de buitenwereld niet erg veel last heb. Ik ben iemand die de lat hoog legt en ik wil altijd het maximale uit mezelf halen. Ik voel dus vooral druk die vanuit mezelf komt. Vertrouwen vanuit de buitenwereld is natuurlijk altijd fijn.”

Wat verwacht je van de andere Nederlandse atleten die meedoen aan het EK?
“Ik verwacht zeker een paar medailles. Bij de vrouwen zijn Dafne Schippers en Sifan Hassan grote kanshebbers, zij zijn erg goed. Bij de mannen denk ik dat vooral Eelco Sintnicolaas een grote kans heeft op een medaille. Het zal mooi zijn als ook andere atleten voor een verrassing kunnen zorgen.”

'Vind het leuk om een voetbalwedstrijd bij mijn man te kijken' 

Kan jij eigenlijk goed tegen je verlies?
“Normaal gesproken kan ik helemaal niet tegen mijn verlies, maar door de jaren heen heb ik wel iets geleerd. Vroeger keek ik heel veel naar mijn tegenstanders en was ik niet snel tevreden met mijn eigen prestatie. Nu heb ik geleerd dat als ik tweede word, maar een gruwelijk persoonlijk record heb gescoord, ik ook gewoon tevreden moet zijn. Ik heb dan het maximale uit mezelf gehaald. Mede door die verandering van denken over verlies, sta ik waar ik nu sta.”

Het leven als topsportster is erg druk. Wat doe jij als je een dagje vrij bent?
“Ik vind het op die momenten lekker om even thuis te zijn. Ik woon samen met mijn man, dus het huishouden moet ook gewoon gedaan worden. Als ik vrij ben vind ik het ook leuk om bij een voetbalwedstrijd van mijn man te gaan kijken. Ik vind sporten leuk, maar het sociale leven vind ik ook erg belangrijk.” 

Lees ook:

Deel 2: 'Ik wilde vroeger in het leger' 
Deel 3: 'Weet dat mijn moeder trots is'
Deel 4: 'Beslissing klopt nog niet met gevoel' 

Delen: