Word abonnee

De dag van...

NSW: Dielessen: ‘Wij zijn de regisseur van de Sportweek’

door: Kelly van Tilborg
23 april 2015

Van 18 tot en met 25 april is het Nationale Sportweek, een landelijk evenement dat een week lang sporten in de etalage zet. De sportweek laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is. Wij volgen deze hele week ambassadeurs van de Nationale Sportweek en vandaag is het de beurt aan algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen.

In het kader van de Nationale Sportweek komt minister Schippers van Volksgezondheid vandaag naar Papendal toe, wat gaat er gebeuren?
“Vanochtend gaat het over gehandicaptensport en vanmiddag is er een dopingconferentie. Schippers heeft het nieuwe gehandicaptensportbeleid ‘Grenzeloos Actief’ gepresenteerd. Er is net bekend geworden dat de minister miljoenen heeft vrij gemaakt voor gehandicaptensport, dat is natuurlijk super, ook voor ons. Ik ben erg blij dat ze zoiets doet. Vanmiddag ga ik zelf met de minister lunchen en ga ik haar van alles uitleggen over waar wij mee bezig zijn, bijvoorbeeld over de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Rio volgend jaar.”

‘Hopen dat het belang van sport in de samenleving nog duidelijker wordt’

Wat is volgens jou het belang van de Nationale Sportweek?
“De Sportweek is één specifieke periode waarin alle sportverenigingen en ook heel veel gemeenten aandacht geven aan sport. Op die manier hopen wij dat het belang van sport in de samenleving nog duidelijker wordt. Er worden veel activiteiten georganiseerd en daaraan worden weer grote sporticonen gekoppeld, zoals Minke Booij. Personen als Booij kunnen natuurlijk helemaal goed uitleggen wat het belang van sport is, zoals de sociale component en gezondheid. Al die dingen worden in één week gebundeld.”

De activiteiten die georganiseerd worden zijn ook voor verschillende doelgroepen, toch?
“Ja, dat klopt. De Sportweek is echt voor iedereen en de activiteiten worden door alle linies heen georganiseerd. Van peuters die gaan voetballen tot bejaarden die gaan schaken.”

'De Sportweek is fantastisch, leuk om te doen' 

Wat is de rol van NOC*NSF tijdens de Sportweek?
“Wij zijn eigenlijk de organisator van de Sportweek, de regisseur. Wij zijn er al een lange tijd vooraf mee bezig en werken alles vooruit. We kijken welke gemeenten er mee willen werken, welke gemeente geschikt is voor de opening, welke voor de afsluiting enzovoort. Voor de afsluiting hebben we bijvoorbeeld bewust gekozen voor Zwolle, omdat die dag in Zwolle ook het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk gevierd wordt. Op die manier kunnen we dat dus mooi combineren, dat is fantastisch!”

Ga je zelf eigenlijk ook nog langs basisscholen?
“Dat gaat mij helaas niet lukken, maar gelukkig zijn er genoeg andere mensen die dat wel doen. Ik ben aanstaande zaterdag wel aanwezig bij de afsluiting. Daar zal ik een workshop geven aan mensen over het belang van de sportvereniging. Dat is heel leuk om te doen.” 

Delen: