Word abonnee

De dag van...

Wild: ‘Ik was een actrice in mijn eigen film’

door: Kelly van Tilborg
19 februari 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen wij wielrenster Kirsten Wild, die vanaf woensdag in actie komt op het WK baanwielrennen in Parijs.

Gisteren had je je eerste wedstrijd op het WK en behaalde je een zevende plaats op de puntenkoers. Hoe kijk je terug op die wedstrijd?
“Nog steeds erg teleurgesteld. Ik was fysiek niet heel slecht. Ik had geen topdag, maar ook zeker geen totale off-day.”

Op welk gebied heb je het dan laten liggen?
“Ik denk dat ik tijdens de wedstrijd verkeerde beslissingen heb gemaakt. Er waren vier meiden die een rondje voorsprong namen, dan krijg je twintig punten. Als je een sprint wint, krijg je er vijf. Ik twijfelde of ik ook voor een rondje voorsprong moest gaan of mezelf op die sprint moest blijven focussen. Ik had gewoon moeten denken: zoek het uit met die sprint, ga voor dat rondje voorsprong. Maar op dat moment had ik daar geen lef voor. Daar baal ik echt enorm van. Ik had het gevoel alsof ik een actrice was in mijn eigen film. Dat is vervelend.”

Vind je het nu moeilijk om de knop om te zetten naar zaterdag?
“Ik baal nu nog steeds, maar ik weet ook dat het geen nut heeft om dat nog lang te doen. Je hebt eigenlijk ook geen keus. Ik weet van mezelf dat ik er best goed in ben om de knop om te zetten. Als ik straks op de fiets zit, kan ik het wel weer loslaten.”

Ga je alles na zo’n wedstrijd gelijk bespreken of gebeurt dat de dag erna?
“Ik heb het eerst allemaal een beetje laten bezinken. Later op de avond hebben we met z’n allen nog wat gegeten en hebben we de wedstrijd nabesproken. Iedereen heeft dan punten die beter kunnen en waar we aan gaan werken. Toen zeiden ze ook tegen me: ‘Streep eronder, en vergeet het!’ Dat is makkelijk gezegd natuurlijk. Ik heb er gisteravond een stippellijntje onder gezet, die ga ik vandaag inkleuren.”

Geeft zo’n mindere wedstrijd je meer druk in aanloop naar de volgende wedstrijd, of wil je jezelf juist graag revancheren?
“Zo heb ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht. Ik wil deze wedstrijd nog wel graag een keer fietsen, om dingen te verbeteren. Maar zaterdag begint het omnium en dat zie ik vooral als een nieuwe kans. Alles wat ik fout deed tijdens de puntenkoers, wil ik bij het omnium goed doen. Ik wil mezelf dus vooral revancheren.”

Vandaag heb je een dag vrij. Wat zijn je plannen?
“Ik ga zo eerst naar de fysiotherapeut. Die gaat even mijn benen losgooien, dat is weleens lekker. Vanmiddag ga ik lunchen met mijn vriend, want die is ook in Parijs. Verder ga ik vooral niks doen, daar word ik deze dagen nog goed in, ha. Mijn ouders en schoonouders zijn er ook, maar die zie ik deze dagen niet zoveel. Daar staat mijn hoofd ook niet echt naar. Ik ben hier voor een WK, niet voor een vakantie. Na het WK blijf ik samen met mijn vriend nog wel een paar dagen in Parijs, dat is wel leuk.”

Hoe ziet een ideaal dagje vrij ervoor jou uit?
“Het klinkt gek, maar ik vind het leuk om te rommelen in huis. Ook ga ik dan langs bij wat mensen die ik normaal gesproken niet zo vaak zie. Daar krijg ik altijd weer energie van. Als ik in het buitenland ben dan heb ik altijd zin om te shoppen, maar als ik dan vrij ben, heb ik er helemaal geen zin in. Ik ben trouwens wel heel goed in internetshoppen. Dan ben ik in het buitenland en dan belt mijn vriend: ‘Er is weer een pakketje voor je, wat heb je nu weer besteld?’”

Je bent ook best actief op social media. Wat wil je daarop uitstralen?
“Ik vind het leuk om dingen te delen met mensen en volgens mij vinden andere mensen het ook leuk om te lezen. Ik vind het zelf ook grappig om te zien wat andere sporters uitspoken. Vanochtend heb ik er trouwens goed over na moeten denken wat ik op Twitter moest zetten. Ik wil niet alleen de positieve dingen delen met de mensen, ook de mindere dingen.”

Lees ook:

Deel 1: 'Ik leef meer voor de wedstrijden'
Deel 2: 'Ik wil altijd winnen, dus vanavond ook'

Delen: