Word abonnee

Helden in het nieuws

Bazoer: ‘Ik ga nog genoeg valkuilen tegenkomen’

door: Marlies van Cleeff
15 januari 2016

De feestdagen zijn voorbij en de trainingskampen afgerond. Tijd voor de tweede seizoenshelft, waarin wij onze pijlers richten op de Helden van de Eredivisie. Eén daarvan is Riechedly Bazoer, middenvelder van Ajax en international. De pas 19-jarige Bazoer is op dit moment misschien wel het grootste talent uit de Eredivisie. Een gesprek over zijn leven aan de hand van zeven thema's.

Zuilen
“Ik ben opgegroeid in een achterstandswijk in Zuilen. Na school voetbalde ik op een pleintje met mijn vrienden en broer Irchandly. Ik kreeg van mijn broer op mijn kloten als ik een duel verloor. Dat gevoel van toen neem ik nog steeds mee naar de wedstrijden.
Op dat pleintje wordt nog steeds elke dag gevoetbald. Al die jonge jongens herkennen me. Als ik een rustige dag heb of vrij ben, ga ik nog weleens terug en trap ik een balletje mee. Ze vragen me soms hoe ik zo ver ben gekomen. Ik zeg altijd: elke dag op dat pleintje blijven voetballen.
Het broertje van Wesley Sneijder, Rodney speelde vroeger ook vaak mee. Zij komen uit Ondiep, dat ligt naast Zuilen. Wesley deed nooit mee, hij was toen al druk bij Ajax.
In Utrecht word ik vaak herkend en ik vind het leuk als mensen met me op de foto willen. Maar in het centrum van Amsterdam kom ik nooit. Ik hou niet van die drukte. Ik woon met mijn broer op IJburg, daar is het lekker rustig. Hij voetbalt niet meer, is een beetje dik geworden, ha. Hij is nu mijn zaakwaarnemer.”

'Ik lees de bijbel, soms samen met mijn moeder en sowieso iedere avond voor het slapen'

Inspiratie
'Haat is de nieuwe liefde' staat er op mijn Instagrampagina. Dat is de titel van een mixtape van Winne, een rapper uit Rotterdam. Hij zegt het ook in een van zijn raps. Ik heb veel haatreacties gekregen na mijn overstap van PSV naar Ajax. Dat deed echt wat met me. Toen hoorde ik dit en dacht: als ze me haten, zie ik het maar als liefde. Op dit moment gaat het goed met me en krijg ik positieve reacties op mijn spel, maar als voetballer blijft het lastig. De ene dag word je de nieuwe Messi genoemd, de andere dag ben je een schlemiel.
Op mijn Instagram staat ook een quote van Michael Jordan. Wat hij zegt, is zo mooi en inspirerend. Ik ga nog genoeg valkuilen in mijn leven tegenkomen. Dan gaat het er pas echt om dat je stevig in je schoenen blijft staan.”

Tekst gaat verder onder de foto

Geloof
“Mijn moeder gaat elke zondag naar de kerk. We bezoeken vaak een kerk in Rotterdam, maar hebben er ook een in de buurt bij Zuilen. Als ik de tijd heb, ga ik mee. Maar we spelen natuurlijk vaak op zondag. Ik lees de bijbel, soms samen met mijn moeder en sowieso iedere avond voor het slapen. Ze herinnert me er vaak aan dat ik een gebedje moet doen. Dan bedank ik voor de dag, dat alles goed is gegaan en vraag of ik de volgende dag weer gezond mag opstaan.
Ik heb geen tattoo's, blijf liever clean. Dat heeft ook met het geloof te maken; we mogen geen tattoo's. Maar ook als dat wel zo zou zijn; ik blijf liever bij mezelf.”  

Eindhoven
“Vroeger reden we iedere dag van Utrecht naar Eindhoven. Ik kom er nog steeds vaak. Joshua Brenet en Rai Vloet zie ik regelmatig en mijn vriendin woont in Eindhoven. Ze heet Annabel. Ik ken haar van mijn PSV-tijd, maar we zijn pas een paar maanden samen. Ze zit nog op school en heeft haar eigen nagelstudio. Toen ik nog bij PSV speelde was bij mij de vonk al overgeslagen, maar toen is het nog niks geworden tussen ons. Ik moest er echt moeite voor doen, maar daar hou ik wel van.”  

Oranje
“Het hoogtepunt was mijn debuut voor het Nederlands elftal tegen Wales. De bondscoach liet me warmlopen, toen weer zitten en daarna wéér warmlopen. Toen wist ik: ik mag invallen. Dat is een moment dat me altijd bij blijft. Ik was eerst niet zenuwachtig; vrij nuchter zelfs. Maar toen de bondscoach me bij zich riep, kreeg ik kriebels in mijn buik. Helaas had ik er een vervelende blessure aan mijn hamstring aan overgehouden.  
Wesley Sneijder en Arjen Robben kwamen ook op jonge leeftijd bij het Nederlands elftal. Ze gaven me tips, ik moest vooral genieten en keihard mijn best doen op de training. Met Sneijder heb ik het ook nog over onze wijken in Utrecht gehad.”

'Het liefst wil ik over twee of drie jaar naar Barcelona'

Vertrouwen
“Ik heb altijd vertrouwen in mezelf gehad. Ik weet dat ik het kan en moet het laten zien op het hoogste niveau. Het is mooi als ze me in de media met grote spelers vergelijken, maar ik ben een nuchtere jongen. Ik ben en blijf Bazoer. Ik voetbal hoe ik altijd voetbal.
Natuurlijk ben ik ook weleens onzeker, over mijn blessures bijvoorbeeld. Ik heb een sterk lijf, maar met mijn knie en hamstring kreeg ik ineens problemen. Ik weet eigenlijk niet hoe het komt. Ik train die spieren en mijn buik nu extra.”

Ajax
“Ik wil met Ajax kampioen worden en heb een contract tot 2020. Het liefst wil ik over twee of drie jaar naar Barcelona, maar als ze me nu al vragen, zal ik daar wel over twijfelen. Barcelona is mijn droomclub, Ronaldinho was altijd mijn held. Maar mijn trainers Frank de Boer en Dennis Bergkamp zijn dat ook. Wat zij hebben laten zien op het hoogste niveau is ongelofelijk. Ik kijk soms weleens beelden terug, bijvoorbeeld die pass van Frank de Boer op Bergkamp tijdens het WK 1998. Bergkamp die de bal vervolgens op zo'n geweldige manier aanneemt en in de kruising schiet. Hij is een legende.”

Delen: