Word abonnee

Helden in het nieuws

Brinkman: ‘EHL voor Nederlandse ploegen geen makkie’

door: Kelly van Tilborg
4 april 2015

In Bloemendaal vindt dit weekend op sportpark ’t Kopje de finaleronde van de Europa Hockey League (EHL) plaats. De Nederlandse clubs Oranje-Zwart, Kampong en Bloemendaal spelen vandaag allemaal een kwartfinale. Helden Online sprak met oud-international Jacques Brinkman.

Oranje Zwart speelt vandaag tegen de Spaanse hockeyclub Club Egara, Bloemendaal neemt het op tegen het Belgische KHC Dragons en Kampong speelt tegen het Duitse UHC Hamburg. “Als je naar de stand kijkt, dan zijn alle drie de Nederlandse ploegen het verplicht om te winnen van deze tegenstanders,” zegt Brinkman. “Maar ik denk dat de spelers van de Nederlandse ploegen dat zelf ook wel voelen.”

“De Nederlandse ploegen willen natuurlijk allemaal een prijs pakken, maar de tegenstanders van vandaag moeten zeker niet onderschat worden. KHC Dragons versloeg de titelhouder Harvestehuder met 6-2 en ook de tegenstanders van Kampong en Oranje Zwart zijn geen makkie. Maar als ik dan toch een Toto in moet vullen, dan vul ik wel winst in voor de Nederlandse ploegen, ha.”

'De EHL is voor de Nederlandse ploegen vaak een wedstrijd in een wedstrijd'

De EHL wordt gezien als een leuk en mooi toernooi om te spelen, Brinkman snapt dat wel. “Ja, je hebt tijdens de EHL knock-outwedstrijden waarin het echt do or die is. Dat heb je nog niet zoveel in het hockey. Als je wint dan geeft dat extra voldoening maar als je verliest is dat natuurlijk extra pijnlijk.”

Daarnaast is de EHL voor de Nederlandse ploegen vaak een wedstrijd in een wedstrijd. “Dat is mooi om te zien. Je hebt bijvoorbeeld de Belgische strafcorners van Tom Boon van Bloemendaal tegen de Nederlandse strafcorners van Mink van der Weerden van Oranje Zwart. Ook heb je het ‘duel’ van het leiderschap tussen Robert van der Horst (Oranje Zwart) en Sander de Wijn (Kampong).”

Tekst gaat verder onder de foto

Zoon Thierry voor Kampong in actie tijdens de EHL | Foto: ANP

Ook is de EHL ook een mooie gelegenheid voor talenten om zich in de kijker te spelen van Max Caldas, bondscoach van het Nederlands team. Dit allemaal met het oog op de Olympische Spelen van 2016. Eén van die talenten is Thierry Brinkman van Kampong, inderdaad zoon van. “Caldas is alle dagen aanwezig dus al die jonge jongens willen zich deze dagen laten zien, ook Thierry. Maar bijvoorbeeld ook iemand als Jelle Galema. Het is aan Caldas om dan te beslissen welke kant hij op wil. Kiest hij voor verjonging van het team of houdt hij toch vast aan de ervaren spelers? Dat moeten we afwachten. Ik denk dat er na de EHL een helder beeld gaat ontstaan over hoe de selectie eruit gaat zien.”

Naast zoon Thierry hebben ook de andere kinderen van Jacques het druk met sporten, zo voetbalt zoon Tim in het Nederlands elftal onder de 18. Soms moeten er dus keuzes gemaakt worden. “Heel vaak past het, maar anders moet ik inderdaad een keuze maken. Afgelopen weekend speelde Thierry met Kampong tegen Schaerweijde, maar Tim speelde een interland. Dan vind ik zo’n interland toch iets specialer. Maar het zijn geen vervelende keuzes die ik moet maken tussen mijn kinderen. Het is echt een luxeprobleem.”

Delen: