Word abonnee

Helden in het nieuws

Column Jasper: Hoe Cruijff en Peters Wembley stil kregen

door: Jasper Boks
29 maart 2016

Oranje speelt vanavond een op voorhand bijzonder duel op Wembley, omdat er een eerbetoon zal zijn aan Johan Cruijff. In 1977 kreeg hij als speler een staande ovatie in hetzelfde stadion, toen Cruijff samen met Jan Peters de Engelsen stuk speelde. 

Het Engelse voetbal leefde. Liverpool stond op het punt de Europa Cup 1 te winnen toen er op 9 februari 1977 een oefenwedstrijd tegen Engeland, met onder andere Trevor Brooking, Trevor Francis en Kevin Keegan, op Wembley op het programma stond. Nederland had de wereld versteld doen staan tijdens het WK van 1974 in Duitsland, maar de jaren daarna speelde de vicewereldkampioen niet meer zo goed. Uitgerekend op Wembley liet Oranje weer oogstrelend voetbal zien.

'Eerst werden de 90.000 toeschouwers op de tribune stil, nog voor de rust lieten de Engelsen hun waardering voor het spel van Oranje blijken door een staande ovatie te geven'

In de basis was een plekje vrijgemaakt voor 22-jarige NEC-speler Jan Peters. De wisselwerking tussen Peters en Johan Cruijff was uitstekend. Peters dook voortdurend in de gaten die zwervende centrumspits Cruijff trok. Peters kreeg in de 28ste en 36ste minuut de bal aangespeeld op de rand en van het strafschopgebied en rondde twee keer af met een schot in de linkerbenedenhoek.

Eerst werden de 90.000 toeschouwers op de tribune stil, nog voor de rust lieten de Engelsen hun waardering voor het Nederlandse ‘total football’ blijken door een staande ovatie te geven. Nederland won met 2-0 en de manier waarop maakte enorme indruk. Slechts één keer eerder was Engeland op het heilige gras zo weggespeeld, in 1953 won Hongarije er met 6-3.

Na de wedstrijd werd Oranje gebombardeerd tot favoriet voor de wereldtitel in 1978. Maar Peters, die aan de wedstrijd op Wembley een transfer naar AZ overhield, en Cruijff zouden nooit meer samenspelen. Oranje werd tweede op het WK, maar Cruijff had bedankt. Ook Peters zat thuis, hij wilde bij zijn zwangere vrouw zijn.

Delen: