Word abonnee

Helden in het nieuws

Cristiano Ronaldo is de Rembrandt van het voetbal

door: Jasper Boks
18 februari 2015

De topper in de Champions League gaat woensdagavond tussen Schalke 04 en Real Madrid. Youri Mulder, clubicoon van Schalke, springt met zijn zoon in de auto om vanaf de zijlijn één van de grootste balkunstenaars in actie te kunnen zien.

“Het is voor jong voetbaltalent altijd goed om de meesters in actie te zien,” verwijst Mulder naar zijn zoon. “En Cristiano is natuurlijk de grootmeester. Ik zag hem zelf voor het eerst 'live' in actie op het EK van 2012. Toen we met 2-1 van ze verloren in Kharkov. Als je hem van dichtbij ziet, je weet niet wat je meemaakt.”

“Vergelijk het met een schaatsfan die voor het eerst naar een wedstrijd gaat en de atleten opeens op snelheid voorbij ziet schieten. Je weet niet wat je overkomt. Ik herinner me nog dat ik John van 't Schip voor het eerst in actie zag. Ook zoiets. Echt onder de indruk.” 

'Enorm veel zin om met mijn zoon naar Schalke te gaan'

Mulder legt uit wat Ronaldo onderscheidt van de rest: “Zijn spiermassa, zijn snelheid, zijn techniek. Alles in het hoogste tempo. Het is allemaal van een andere orde. Hij is als Rembrandt of Mozart. Het gebeurt niet vaak dat je een speler van dat niveau ziet.”

Zoon Alexander (12), die speelt in de jeugd bij het Noorse Moss FK, is dan ook diep onder de indruk van Ronaldo. Niet voor niets is hij groot fan van Real Madrid. Dat veroorzaakt wel een probleempje woensdagavond, vader Youri groeide immers als speler en trainer uit tot clublegende bij Schalke 04.

“Maar dat levert geen frictie op hoor. Ik heb gewoon enorm veel zin om met mijn zoon naar zo'n wedstrijd te gaan. Ik mag straks ook met hem het veld op, vlak voor het begin van het duel. Dat heb ik wel even speciaal geregeld.”

'Het leek wel alsof Mourinho de spelersbus voor het doel had geparkeerd'

De voormalige aanvaller bekent eerlijk dat het voor 'zijn' Schalke waarschijnlijk niet zo goed zal aflopen. “Wat ik ervan verwacht? Al die sterren van Real, die Galactico's, daar kan je bijna niet van winnen. Ik hoop vooral op een mooi schouwspel en dat Schalke zich niet voor het eigen doel ingraaft.”

“Tegen PSG leek het dinsdagavond wel alsof Mourinho de spelersbus voor het doel had geparkeerd. Schalke heeft in Di Matteo natuurlijk ook een coach met Chelsea-verleden. Laten we hopen dat hij niet dezelfde bus weet te vinden.”

Delen: