Word abonnee

Wielrennen

‘Ik verwacht van mezelf ook het hoogste’

Jasper Faber, ANP

Wielrennen

‘Ik verwacht van mezelf ook het hoogste’

door: Jasper Boks
17 mei 2021
3 tot 8 minuten lezen

Mathieu van der Poel staat voor zijn Tourdebuut op 26 juni. Maar hij gaat ook voor olympisch goud op de mountainbike precies een maand later. Gekkenwerk zou je denken. Maar voor de 26-jarige MVDP is geen uitdaging te groot. “De Tour skippen is geen optie.”

Een spagaat. Mathieu van der Poel zit er al een tijdje in. Zijn heilig doel is: olympisch goud winnen op de mountainbike, maar hij wil natuurlijk ook dolgraag etappes winnen in de Tour. Zoals zijn vader Adrie en opa Raymond Poulidor dat voor hem deden. Mathieu is de derde generatie die het voor elkaar kan krijgen; een bijzondere hattrick. En laten, door het met een jaar verplaatsen van de Spelen en het bijna gelijktijdige Tourdebuut van zijn ploeg Alpecin-Fenix, die twee ambities nou net samenkomen… Mathieu zit een beetje gevangen tussen zijn dromen. Eigenlijk al vanaf het moment dat vanwege corona de Spelen in Tokio met een jaar werden uitgesteld. “Ik moet de situatie accepteren zoals die is. Corona was shit, niet alleen voor mij. Als de Spelen gewoon in 2020 hadden plaatsgevonden, was er niets aan de hand geweest. Het was allemaal prima gepland. Ik zou vorig jaar voor de Spelen gaan en dit jaar zou ik me volop focussen op de Tour. Er was een prima langetermijnplanning. Het is helaas anders gelopen, alles valt ineens samen. De voorbereiding op de Spelen is nu niet ideaal. Het is vooral een zaak om er in m’n hoofd geen punt van te maken. Ik moet met de juiste mentale gemoedstoestand aan de start staan op de Spelen, dat is het belangrijkst.”
De bondscoach van de mountainbikers, Gerben de Knegt, riep dat het wellicht beter was geweest voor zijn olympische aspiraties als Mathieu de Tour over zou slaan.
“Logisch dat Gerben dat zei, het zou ook een betere optie zijn geweest met het oog op de Spelen. Maar ik heb het niet allemaal voor het kiezen. De Tour skippen is geen optie. Mijn deelname is voor de ploeg en de sponsors heel belangrijk. Wij debuteren als ploeg in de Tour. Ik snap dat ik daar moet zijn. Ik vind het ook gewoon cool. Meedoen aan de Tour betekent ook heel veel voor me, al is het alleen al omdat het een van de grootste sportevenementen in de wereld en de grootste in het wielrennen is. Natuurlijk wil ik daar ook bij zijn.”

Het volledige verhaal lezen? Je kunt het magazine in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: